Reizen tijdens corona: waar moet je op letten?

Sinds corona is het reizen behoorlijk veranderd. Ineen keer was een vakantie in het buitenland niet meer zo vanzelfsprekend. Gelukkig komen er steeds meer versoepelingen, waardoor je misschien al staat te springen om jouw vakantie voor deze zomer nog te boeken. Maar dat reizen tijdens corona, zijn er dan nog belangrijke dingen waar je op moet letten? In dit blog geven wij jou dé tips waar je aan moet denken als je gaat reizen deze zomer.

#1 Zijn de grenzen van mijn vakantiebestemming open?

Als je op vakantie wil naar het buitenland is het handig om voorafgaand aan het boeken eerst te checken of jouw vakantiebestemming wel reizigers toelaat. Via deze website is te zien welke landen welke kleurcodes hebben.

#2 Regels per vakantieland

Het vieren van een vakantie kan toch nog net ietsje anders zijn dan dat je gewend bent. Ondanks dat de besmettingen dalen, de versoepelingen toenemen en de lockdown in veel landen is opgeheven, is het in veel landen nog wel verplicht om in openbare ruimtes een mondkapje te dragen en zijn voorzieningen tijdelijk gesloten. In sommige vakantielanden geldt zelfs soms nog een avondklok en moet je ook op straat een mondkapje dragen. Op de website van de ANWB is een reiswijzer weergegeven met de regelgeving per vakantiebestemming. Zo kun je in één oogopslag gemakkelijk zien welke beperkingen en mogelijkheden zijn in jouw vakantieland.

#3 Reisadvies Nederlandse overheid

Wat altijd handig is om voorafgaand aan je reis te checken, is het reisadvies van de Nederlandse overheid. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft per land een advies gegeven of je veilig naar een land kan reizen. Het algemene advies is: reis alleen naar landen met een groene of gele kleurcode. Het reisadvies kan gemakkelijk veranderen. Als er veel besmettingen of andere mogelijke risico’s zijn, dan wordt het reisadvies veranderd naar code oranje en wordt reizen afgeraden. Het reisadvies van jouw vakantiebestemmingen kan je checken via de website Nederland Wereldwijd.

#4 Is een PCR-test of vaccinatiebewijs nodig?

Even snel een last minute boeken zonder rekeningen te houden met de geldende coronamaatregelen zit er deze zomer nog niet in. Wanneer je niet kan wachten om op vakantie te gaan en graag deze zomer nog naar een zonnige vakantiebestemming vertrekt, is het verstandig om ruim van tevoren op de hoogte te zijn van de geldende voorwaarden om een land binnen te komen. Zo moet je voor veel Europese landen namelijk een negatieve PCR-test met internationaal erkend reiscertificaat kunnen laten zien. Wanneer je op vakantie gaat en je een PCR-test laat doen, check dan altijd eerst even of de test over een internationaal erkend reiscertificaat beschikt. Zo kom je niet voor verassingen op het vliegveld te staan. 

In alle landen, waaronder Nederland zijn we druk met het vaccineren. De verwachting is dat komende maanden bijna iedereen gevaccineerd is. Dit zou het reizen naar het buitenland een stuk makkelijker moeten maken. In de Europese Unie zijn ze druk bezig met het ontwikkelen van een coronapaspoort. Dit is een soort digitaal vaccinatiebewijs waarmee je kan aantonen dat je je prikken hebt gehad, antistoffen hebt of negatief getest bent. Het coronapaspoort laat nog even op zich wachten, maar zal zo snel mogelijk beschikbaar zijn. 

Let op: als je nu gaat reizen moet je vaak wel laten zien waaruit blijkt dat je geen besmettingsrisico bent. Per land is dit verschillend, maar het kan zijn dat je een PCR-test moet laten zien of bijvoorbeeld een document van de GGD. Ben je al gevaccineerd? Dan is het raadzaam om de documenten waaruit dat blijkt altijd mee te nemen op reis. zowel binnen als buiten Europa.

#5 Verzekering afsluiten?

Voordat je op reis gaat is het slim om even de voorwaarden van je reis- en zorgverzekering te bekijken. Wanneer je reist naar een land met code oranje, zullen sommige zaken niet meer gedekt worden door je reisverzekering. Voor de meeste reisverzekeringen geldt dat de kosten die te maken hebben met corona vaak niet worden gedekt. Omdat dit per verzekeraar kan verschillen, is het wel slim om dit van tevoren te checken. 

Wanneer je een reis gaat boeken is het altijd verstandig (vooral in coronatijden) om een pakketreis via een aanbieder te boeken. Vaak gelden er via de verschillende aanbieders ook voorwaarden, die altijd even de moeite waard zijn om te checken. 

Lets fly and drive

Kan je niet meer wachten om op vakantie te gaan en altijd al een een fly drive vakantie willen boeken? Wij helpen je graag! Op dit platform helpen wij je graag met het inspireren voor de gaafste vakanties in de mooiste vakantielanden. In dit blog staan de populairste vakantiebestemmingen op een rijtje.

Plaats een reactie