Fly drive Azoren

Een fly drive avontuur door de Azoren biedt een ongeëvenaarde kans om de ruwe schoonheid en unieke charme van deze afgelegen archipel te ervaren. Gelegen in de Atlantische Oceaan, ongeveer 1.448 kilometer ten westen van Lissabon, nodigen de Azoren reizigers uit met hun weelderige landschappen, vulkanische wonderen en rustige toevluchtsoorden.

Rijdend door de Azoren word je gevangen door de vulkanische erfenis van de eilanden, die een landschap van dramatische schoonheid heeft gevormd. De donkere, ijzerrijke thermale bronnen en het sterke contrast van de zwarte zandstranden tegen de azuurblauwe Atlantische Oceaan zijn slechts het begin. Op São Miguel is de sensatie van warmte van de thermale bronnen op je huid een levendige herinnering aan het vurige hart van het eiland.

De eilanden zijn een paradijs voor wandelaars, met paden die zich een weg banen door een steeds veranderend tapijt van adembenemende landschappen. Van de serene lagunes genesteld in uitgestorven vulkanen tot watervallen en de panoramische uitzichten bovenop de berg Pico, elke wandeling belooft zijn eigen wonderen. Onderweg biedt de kans om te ontspannen op afgelegen plekken zoals de Fajã da Caldeira de Santo Cristo in São Jorge zich aan, waar de rust van de natuur een diep gevoel van ontkoppeling van de wereld biedt.

Voor gezinnen bieden de Azoren een veilige en boeiende omgeving waar zowel kinderen als volwassenen kunnen genieten van het buitenleven, van kajakken in de oceaan tot ontspannen bij kalme, door de oceaan gevoede zwembaden. Het gematigde klimaat van de eilanden, met het hele jaar door milde temperaturen, zorgt voor comfort, ongeacht wanneer je bezoekt, waardoor de Azoren een ideale fly drive bestemming is voor diegenen die extreme weersomstandigheden willen ontvluchten.

Een fly drive reis naar de Azoren is meer dan alleen een vakantie; het is een onderdompeling in een omgeving waar de kracht en schoonheid van de natuur volop aanwezig zijn, waar het levenstempo vertraagt, en waar elke bocht in de weg een nieuw adembenemend uitzicht of een nieuw avontuur onthult.

Boek je fly & drive vakantie bij één van deze aanbieders:

Check deze rondreizen door de Azoren

Rondreis 12 dagen Azoren - Portugal
Rondreis van 12 dagen door de Azoren

Deze rondreis is een samenvatting van onze rondreis over het eiland São Miguel in de Azoren. De rondreis is in totaal 12 dagen en we legden in totaal 228 kilometer af. Ga je mee op avontuur en laat je inspireren met dit reisverslag op de Azoren. Bekijk hier deze rondreis.

Populaire bestemmingen op de Azoren

São Miguel eiland - Azoren - Portugal

São Miguel eiland

São Miguel is de ideale bestemming voor roadtrips, met uitstekende rijomstandigheden dankzij goede wegen, schilderachtige bochten en weinig verkeer. Naast de aantrekkingskracht voor reizigers die op zoek zijn naar mooie ritten, onderscheidt São Miguel zich als een unieke bestemming. Het staat bekend om zijn verbluffende natuurlijke schoonheid, met name de Sete Cidades en Lagoa Azul, en is relatief onaangetast gebleven door massatoerisme. Volgens Triin Medeiros is São Miguel een plaats voor degenen die zoeken naar wat het uniek maakt, benadrukt door de adembenemende wandelpaden en vulkanische landschappen.

Terceira eiland - Azoren - Portugal

Terceira eiland

Terceira biedt een unieke mix van natuurlijke schoonheid, culturele festiviteiten en een relaxte sfeer. Bekend om zijn groene landschappen, meer koeien dan mensen en kenmerkende lavarotsen. Een wereld van bergachtig terrein, weelderig groen, levendige kustlijnen en warme gastvrijheid, vergezeld van heerlijk eten en drankjes. Terceira eiland is een verborgen juweel dat een rustige maar feestelijke sfeer biedt, waardoor het een must-visit is voor diegenen die zowel ontspanning als culturele onderdompeling zoeken.

Ponta Delgada - Azoren - Portugal

Ponta Delgada

Ponta Delgada, de hoofdstad van de Azoren gelegen op het eiland São Miguel. Hoewel het moderne gemakken biedt, behoudt de stad haar traditionele Portugese karakter door gotische kerken, historische forten en tavernes. Ondanks dat het de grootste stad in de Azoren is, wordt het vaak door toeristen overgeslagen ten gunste van natuurlijke landschappen, maar het heeft dezelfde charme en levendige sfeer als een mini Lissabon, met zijn kasseienstraatjes, kleurrijke huizen en kenmerkende tegelpatronen, wat het zeker de moeite waard maakt om te verkennen.

Pico eiland - Azoren - Portugal

Pico eiland

Pico eiland staat bekend om zijn natuurlijke wonderen en unieke culturele erfgoed. Met activiteiten als het beklimmen van de uitdagende Pico Mountain, die adembenemende uitzichten biedt, tot walvissen spotten en zwemmen in natuurlijke zwembaden gevormd door vulkanische rotsen. De wijn cultuur van het eiland is opmerkelijk, met door UNESCO beschermde wijngaarden die de onderscheidende Verdelho-wijn produceren te midden van vulkanische grond. Pico eiland is een toevluchtsoord voor natuurliefhebbers en avonturiers die zich willen onderdompelen in zijn serene schoonheid en unieke tradities.

São Jorge eiland - Azoren - Portugal

São Jorge eiland

São Jorge, een serene parel in de Azoren, biedt een paradijselijke toevlucht voor reizigers. Bekend om zijn dramatische kliffen, ruige kustlijnen en pittoreske fajãs. Velas, de charmante hoofdstad van het eiland, mag dan klein zijn, maar is rijk aan leven en karakter, waardoor het een perfecte plek is om te wandelen en de lokale energie en geschiedenis op te nemen. Daarnaast staat São Jorge bekend om zijn uitzonderlijke kaas, waardoor liefhebbers van eten worden aangetrokken om te proeven van zijn gerenommeerde lokale product.

Flores eiland - Azoren - Portugal

Flores eiland

Flores, gelegen in de Azoren, is een afgelegen eiland bekend om zijn adembenemende natuur en status als UNESCO Biosfeerreservaat. Met slechts 4.000 inwoners biedt dit stukje paradijs ongeëvenaarde mogelijkheden voor duurzaam toerisme, wandelen en canyoning. Flores heeft prachtige meren, beekjes en watervallen die een spectaculair natuurlijk decor vormen. Highlights zijn Poço da Ribeira do Ferreiro met zijn talrijke watervallen, Cascata da Ribeira Grande en de 90 meter hoge Poço do Bacalhau. Fajã Grande. Het eiland biedt een uniek gevoel van afzondering aan de rand van een continent, waar de ongetemde Atlantische Oceaan het enige is dat je scheidt van het volgende stuk land.

Klimaat en beste reistijd voor de Azoren

Het klimaat van de Azoren is gematigd oceanisch, met het hele jaar door milde temperaturen. Wintertemperaturen variëren van 12 °C ’s nachts tot 18 °C overdag, terwijl de zomertemperaturen variëren van 18 °C ’s nachts tot 26 °C overdag. De temperatuur stijgt geleidelijk van maand tot maand, met temperaturen die van juni tot oktober de 20 °C overschrijden. De Azoren ervaren geen extreme weersomstandigheden vanwege hun afstand van continenten en de pool, waardoor echte hittegolven in de zomer en koudegolven in de winter worden vermeden. Koude lucht in de winter treft voornamelijk de noordwestelijke eilanden en is afkomstig uit Canada.

De hoogste geregistreerde temperaturen op de Azoren zijn rond de 30 °C, met zeldzame gevallen die tot 31,5 °C en 32 °C reiken. Ondanks dat ze de naamgever zijn van het Azorenhoog, dat mooi weer brengt naar West-Europa, ervaren de eilanden zelf vaak bewolkte luchten, vooral van oktober tot april, met frequente en overvloedige regenval in de herfst en winter. De jaarlijkse zonneschijn varieert van 1.700 uur op de noordwestelijke eilanden tot 1.900 uur op de zuidoostelijke eilanden.

Regenval ondersteunt een groene en bloeiende omgeving, vooral opvallend in de lente. De Azoren hebben een gemiddelde zeetemperatuur van 22 °C in juli en 23/23,5 °C in augustus en september, waardoor de oceaan enigszins acceptabel is voor zwemmen tijdens deze maanden. Orkanen kunnen af en toe de eilanden treffen, meestal verzwakt aankomend en het vaakst in september of oktober.

De beste tijd om de Azoren te bezoeken is in juli en augustus, wanneer het het warmst en zonnigst is, hoewel september ook aangename temperaturen biedt en iets frequentere regen. De mildheid van het klimaat wordt toegeschreven aan de oceanische invloed, die ook zorgt voor een vertraging in het opwarmen van de zee, wat de luchttemperaturen beïnvloedt en september aanvoelt als een zomermaand.

MaandGemiddelde temperatuurWeertype Reistijd
Januari15 °C🌧️Matig
Februari15 °C🌧️Matig
Maart15 °C🌦️Goed
April15 °C🌦️Goed
Mei17 °C🌦️Goed
Juni19 °C🌦️Goed
Juli 21 °C🌦️Goed
Augustus23 °C🌦️Goed
September22 °C🌦️Goed
Oktober 19 °C🌦️Goed
November17 °C🌧️Matig
December16 °C🌧️Matig

👉 Tip: Check nu de fantastische reizen van TUI.

Boek je fly & drive vakantie bij één van deze aanbieders:

Bezienswaardigheden op de Azoren

Algar do Carvão - Azoren

Algar do Carvão

Een van ’s werelds unieke grotten, vergelijkbaar met die alleen in IJsland te vinden zijn. De grot duikt 90 meter diep naar beneden, uitmondend in een kristalhelder meer aan de basis, wiens grootte varieert met de seizoenen, mogelijk tot 14 meter diep reikend. De aanhoudende vochtigheid en het constante druppelen van water van het plafond van de grot creëren een betoverende, zij het vochtige, ambiance. Bezoekers wordt aangeraden een regenjas en warmere kleding mee te nemen, aangezien de temperaturen rond de 14 graden Celsius liggen in de diepten van de grot.

Lagoa do Fogo - Azoren

Lagoa do Fogo

Gelegen op het hoogste punt van het eiland, is Lagoa do Fogo, of het Meer van Vuur, een prachtig kratermeer genesteld in een stratovulkanisch complex in het hart van het eiland. De adembenemende schoonheid van het meer is het beste te waarderen op een heldere dag, gezien de hoge ligging en de neiging van wolken om het uitzicht vanaf de rand van de krater te verhullen. Voor de avontuurlijken wacht een lonkende 11 km lange wandeling naar de oever van het meer, waarbij alleen de eerste kilometer enige uitdaging biedt. De rest van het pad biedt een schilderachtige schoonheid en een kans om zich onder te dompelen in de natuur.

Sete Cidades - Azoren

Sete Cidades

De tweelingmeren van Sete Cidades, vaak te zien op foto’s van de Azoren, boeien bezoekers met hun kenmerkende blauwe en groene tinten, gescheiden door een smalle brug. Deze kleuren, het resultaat van algengroei, maken de meren tot een must-see attractie, met twee spectaculaire uitkijkpunten, Vista do Rei en Boca do Inferno, die ongeëvenaarde uitzichten bieden op dit natuurwonder, dat doet denken aan het cijfer acht.

Miradouro da Boca do Inferno - Azoren

Miradouro da Boca do Inferno

Hoewel Vista Do Rei toegankelijkheid biedt, springt het uitkijkpunt bij Boca do Inferno eruit als het meest verbluffende, met iconische uitzichten over Sete Cidades die hebben bijgedragen aan de populariteit van de Azoren. Dit uitzicht wordt gevierd als een must-visit voor iedereen die de adembenemende schoonheid van de Azoren uit de eerste hand wil ervaren.

Theevelden van Gorreana - Azoren

Theevelden van Gorreana

Hoewel bescheiden in omvang in vergelijking met hun tegenhangers in Maleisië of India, bieden de theevelden van Gorreana bezoekers een intieme blik op het traditionele proces van thee-teelt en -productie. Als de oudste en een van de enige theeplantages in Europa, biedt Chá Gorreana een unieke kans om het nauwgezette proces van het plukken van thee en de productie binnen de fabriek te verkennen, waardoor het een waardevol bezoek is voor theeliefhebbers.

De Pico-vulkaan - Azoren

De Pico-vulkaan

Met zijn 2.351 meter domineert de Pico-vulkaan het landschap als de hoogste piek van Portugal, zichtbaar zelfs vanaf de naburige eilanden op heldere dagen. Voor degenen die dapper genoeg zijn om de beklimming te wagen, biedt de reis naar de top, al dan niet begeleid, een formidabele uitdaging, gekenmerkt door steile hellingen en ruw terrein. De beloning voor deze zware klim is echter ongeëvenaard en biedt een gevoel van prestatie en adembenemende panoramische uitzichten, met een beklimming en afdaling die respectievelijk ongeveer drie en vier uur in beslag nemen.

Waarom een fly drive Azoren?

De Azoren bieden een boeiende mix van natuurlijke schoonheid, unieke vulkanische landschappen, rustige toevluchtsoorden, gemakkelijke toegankelijkheid, aangenaam klimaat, rijke culinaire ervaringen en gezinsvriendelijke activiteiten, waardoor ze een uitzonderlijke fly drive bestemming zijn voor reizigers die op zoek zijn naar een mix van avontuur, ontspanning en culturele verkenning.

1. Vulkanisch landschap en thermale bronnen

De Azoren zijn een getuigenis van de schoonheid en kracht van vulkanische activiteit, en bieden bezoekers unieke ervaringen zoals baden in ijzerrijke thermale bronnen, het verkennen van natuurlijke poelen verwarmd door vulkanisch gesteente, en het bezoeken van dramatische vulkanische locaties zoals de Vulcão dos Capelinhos.

2. Perfect voor wandelaars

De eilanden zijn een paradijs voor natuurliefhebbers, met uitgebreide wandelpaden die door adembenemende landschappen lopen, van lagunes in uitgedoofde vulkanen tot adembenemende watervallen en de hoogste piek in Portugal, de Mt. Pico. De Azoren worden vaak aangeduid als het “Hawaï van Europa”, met weelderige, levendige landschappen en een divers ecosysteem.

3. Directe vluchten vanuit Nederland en België

In tegenstelling tot wat men zou verwachten, zijn de Azoren relatief gemakkelijk te bereiken, met vluchten vanuit Nederland en België. Dit maakt de eilanden een aantrekkelijke bestemming voor reizigers die op zoek zijn naar een toegankelijk maar afgelegen paradijs.

4. Een heerlijk mild klimaat

De Azoren genieten van een gematigd zeeklimaat, met het hele jaar door milde temperaturen, wat het een comfortabele bestemming maakt voor bezoekers in elk seizoen.

5. Foodies kunnen genieten

De lokale keuken is een hoogtepunt, met een nadruk op zeevruchten, lokale vleessoorten en unieke gerechten gekookt met geothermische hitte. De eilanden hebben ook de enige theeplantages in Europa, naast lokale wijnen met een uniek vulkanisch terroir en een brede selectie aan gins.

6. De Azoren zijn geschikt voor jong en oud

São Miguel en andere eilanden in de archipel bieden een veilige, rustige omgeving met activiteiten geschikt voor alle leeftijden, wat het een ideale bestemming maakt voor gezinsvakanties.

Eten en drinken

De keuken van de Algarve, gelegen in het zuiden van Portugal, is een smaakvolle en diverse culinaire ervaring die sterk beïnvloed is door de regionale ingrediënten en de rijke geschiedenis van het gebied.

São Jorge kaas

São Jorge Kaas is de meest vooraanstaande kaas van de Azoren. Deze kaas ondergaat een zorgvuldig rijpingsproces, wat resulteert in zijn kenmerkende gele kleur en half-harde textuur. Het kan zowel alleen genoten worden of gecombineerd met lokale jam en koude vleeswaren.

Morcela com Ananás

Morcela bloedworst gecombineerd met de frisheid van ananas. Het recept omvat het roosteren van broodstukjes besprenkeld met olijfolie, het grillen van morcela gekruid met zout, peper en knoflook, en vervolgens het samenstellen bovenop ananasschijven.

Bolo Lêvedo

Bolo Lêvedo, een lichtzoete muffin die doet denken aan de Engelse stijl maar duidelijk Portugees is. Geliefd bij zowel locals als bezoekers, bieden deze muffins een flexibele begeleiding voor een verscheidenheid aan toppings, van jam en kaas tot hamburgers, en zorgen voor een heerlijke culinaire ervaring.

Alheira worst

De Alheira-worst van het eiland Santa Maria is gemaakt van een mix van gemalen vlees – typisch kip, varken of konijn – gecombineerd met brood, knoflook en specerijen. De kenmerkende rooksmaak, het resultaat van het rookproces, een unieke en smaakvolle delicatesse van de regio.

Chicharros Fritos

In de Azoren worden Chicharros Fritos in hun geheel geserveerd – staart, kop, botten en al. De ervaring wordt verhoogd met de toevoeging van molho de vilão-saus, een mengsel van de lokale massa de pimento, die een pittige, zoete en hartige aanvulling levert op de vis.

Boek je fly & drive vakantie bij één van deze aanbieders: