Home » Fly & Drive in Noord-Amerika » Fly & Drive Cuba

Fly & Drive Cuba

Cuba is een speciaal eiland waar iedereen wel eens van heeft gehoord. Het land heeft een zeer bewogen geschiedenis en staat bekend om het communistische bewind van Fidel Castro. Cuba staat echter ook bekend als een zeer kleurrijk land met een overweldigende natuurlijke schoonheid, grote culturele diversiteit, vrolijke muziek en prachtige stranden. Daarnaast is Cuba het land van de oldtimers. Men noemt Cuba ook wel een paradijs op aarde. Een fly & drive vakantie naar Cuba is ideaal voor een mooie en bewogen fly & drive vakantie!

Cuba is een unieke plek om te bezoeken
Cuba is een unieke plek om te bezoeken

Boek je fly & drive vakantie bij één van deze aanbieders:

Wat te doen tijdens je fly & drive in Cuba?

Cuba is een fascinerende en veelzijdige bestemming, vol historie, cultuur, natuur en prachtige stranden. Hier zijn enkele leuke activiteiten die je op Cuba kunt doen:

 1. Bezoek Havana: Wandel door de kleurrijke straatjes van Havana en bezoek historische bezienswaardigheden, zoals de kathedraal van Havana, het kapitolium en de oude binnenstad (Havana Vieja).
 2. Proef de rum: Cuba is beroemd om haar rum, bezoek een rumfabriek en proef verschillende soorten rum.
 3. Bekijk klassieke auto’s: Cuba is bekend om haar uitstekend bewaard gebleven klassieke auto’s uit de jaren 50 en 60, rijd er in één rond of maak een rondleiding door Havana.
 4. Dans de salsa: Cuba is de geboorteplaats van de salsa, bezoek een nachtclub of dansles om deze fascinerende dansstijl te ervaren.
 5. Bezoek de stranden: geniet van het Caribische zonnestrand of ga snorkelen of duiken om de onderwaterwereld van Cuba te verkennen.
 6. Bezoek de koloniale steden: bezoek de koloniale steden Trinidad en Cienfuegos, met hun kleurrijke gebouwen en levendige pleinen.
 7. Verken de natuur: bezoek de Valle de Vinales, een prachtig bergachtig landschap met groene valleien en karstformaties.
 8. Leer over de revolutionaire geschiedenis: bezoek musea en monumenten die de revolutionaire geschiedenis van Cuba vertellen, zoals het Museum of the Revolution in Havana.
Een rondreis door Cuba is fantastisch
Een rondreis door Cuba is fantastisch

Bezienswaardigheden in Cuba

Cuba is rijk aan culturele, historische en natuurlijke bezienswaardigheden. Hier zijn enkele van de bezienswaardigheden die je zou moeten bezoeken tijdens jouw rondreis op Cuba:

 1. Havana: de hoofdstad van Cuba, bekend om haar koloniale architectuur, historische monumenten en levendige cultuur. Bezoek de oude binnenstad (Havana Vieja), het kapitolium en de kathedraal van Havana.
 2. Trinidad: een koloniale stad in centraal Cuba, bekend om haar kleurrijke huizen, kerkjes en pleinen.
 3. Valle de Vinales: een prachtig bergachtig landschap in westelijk Cuba, bekend om haar groene valleien, tabaksvelden en karstformaties.
 4. Cienfuegos: een koloniale stad in zuidelijk Cuba, bekend om haar prachtige architectuur en centrale plein, de Parque José Martí.
 5. Varadero: een populaire badplaats in het noorden van Cuba, bekend om haar prachtige stranden en helderblauwe water.
 6. Santa Clara: een stad in centraal Cuba, bekend om haar revolutionaire geschiedenis en het mausoleum van Che Guevara.
 7. Cayo Coco: een eiland voor de noordoostkust van Cuba, bekend om haar prachtige stranden en uitgestrekte mangrovebossen.
 8. Parque Nacional Sierra Maestra: een natuurreservaat in het zuiden van Cuba, bekend om haar hoge bergtoppen en ongerepte natuur.

In Havana zijn ook diverse musea waar je meer kunt leren over de revolutionaire geschiedenis van Cuba, zoals het Museum of the Revolution.

Gebruik al je zintuigen tijdens een wandeling door de straten
Gebruik al je zintuigen tijdens een wandeling door de straten

Wat je moet eten en drinken in Cuba

Cubaanse keuken is een unieke combinatie van Afrikaanse, Spaanse, Caribische en Creoolse invloeden. Hier zijn enkele typische Cubaanse gerechten en drankjes die je moet proberen:

Gerechten:

 • Ropa vieja: een traditionele stofjesstoofpot, gemaakt van gestoofde vlees, uien, paprika’s en tomaten.
 • Arroz con pollo: gekruid kippengerecht, geserveerd met rijst.
 • Congrí: rijst met zwarte bonen, meestal geserveerd als bijgerecht.
 • Lechón: geroosterd varkensvlees, meestal geserveerd op feestdagen en bijzondere gelegenheden.

Drankjes:

 • Mojito: een klassieke rum-cocktail, gemaakt met rum, suiker, limoensap, muntblaadjes en soda.
 • Daiquiri: een ijskoude rum-cocktail, gemaakt met rum, suiker, limoensap en ijs.
 • Cuba Libre: rum en cola, vaak geserveerd met limoensap en ijs.
 • Piña colada: een zoete rum-cocktail, gemaakt met rum, ananassap, kokosroom en ijs.

Bovendien is Cuba ook bekend om zijn goede rum, die je zeker moet proberen tijdens je verblijf.

Je hoort de mooiste straatmuziek in Cuba
Je hoort de mooiste straatmuziek in Cuba

De beste reistijd voor Cuba?

De beste reistijd voor Cuba is afhankelijk van uw persoonlijke voorkeur. Over het algemeen zijn de droge en warmere maanden van november tot en met april een goede tijd om te bezoeken, wanneer de kans op regen en orkanen minimaal is. De temperatuur ligt het hele jaar door tussen de 20 en 30 graden Celsius.

Van mei tot en met oktober is het regenseizoen in Cuba, waardoor het weer wisselvalliger en vochtiger is. Toch kunnen deze maanden ook aantrekkelijk zijn, omdat de natuur in deze tijd extra groen en levendig is.

Houd er rekening mee dat de drukte tijdens de feestdagen, zoals Kerstmis en Nieuwjaar, en in de zomermaanden kan toenemen, wat invloed kan hebben op de beschikbaarheid van accommodaties en activiteiten.

Inspiratie: onze rondreis Cuba

Onze Cubaanse fly & drive vakantie begint met een rustige vlucht vanuit Amsterdam. Na ongeveer tien uur vliegen landen we op de internationale luchthaven Jose Marti van Havana. We halen onze comfortabele huurauto op en rijden naar het centrum.

Al sinds 1607 is Havana de hoofdstad van het Cubaanse eiland en daarmee ook de grootste stad van het land. De stad is zeer kleurrijk en kent een grote geschiedenis. We maken een wandeling tussen de kleurrijke Cubaanse huizen en bewonderen ‘El Capitolio’, dat verdacht veel op het Capitol van Washington DC lijkt. Liefhebbers van cocktails kunnen hun hart ophalen in het kleurrijke Havana. We bezoeken de bar waar de legendarische mojito is ontstaan en luisteren naar één van de vrolijke Cubaanse bandjes. Hierna wandelen we via ‘El sofa de Havana’, in de volksmond de boulevard van Havana richting het bekendste hotel van de stad: Hotel Nacional. We wandelen door de imposante gangen waar ooit Winston Churchill en Alexander Fleming liepen. Na het hotel te hebben bewonderd houden we een karakteristieke oldtimer-taxi aan, die ons naar ons sfeervolle hotel brengt. Wanneer u een praatje maakt met de chauffeur biedt hij u misschien wel aan om zelf een stukje te rijden.

Leer over de geschiedenis van Cuba tijdens je fly drive
Leer over de geschiedenis van Cuba tijdens je fly drive

Na het bruisende Havana vervolgen we onze fly & drive vakantie richting het westen van het eiland. We rijden langs de vele dorpjes en boerderijtjes die het land rijk is. Opvallend is dat alle auto’s in Cuba volledig bezet zijn. Dit komt doordat de ‘normale’ burger verplicht is om lifters mee te nemen. De bevolking in Cuba is namelijk erg arm en lang niet iedereen kan zich een auto veroorloven. Het valt ons dan ook op dat er overal lifters langs de weg staan.

Na anderhalf uur gereden te hebben komen we aan in het kustplaatsje Palma Rubia. Wanneer we uitstappen in de kleurrijke haven, worden we meteen omringd door vrolijke reggaeton muziek en wilde zeemannen. We gaan aan boord van een grote catamaran en zetten koers naar het eiland Cayo Levisa.

Cayo Levisa is een tropisch eiland waar we helemaal tot rust komen. We drinken melk uit een kokosnoot, wandelen langs de branding en snorkelen in de lichtblauwe zee. De liefhebber kan zich ook onder handen laten nemen en genieten van een Cubaanse massage.

Na een optionele overnachting op het eiland, varen we terug naar het vaste land en zetten we onze fly & drive voort richting Viñales. Viñales ligt in de provincie Pinar del Rio en wordt ook wel de tabaksprovincie van Cuba genoemd. De wereldberoemde Cohiba sigaren worden hier met de hand gedraaid. We nemen een kijkje bij een van de criollo-plantages, waar de zogenoemde bladeren vandaan komen die het omhulsel vormen van de uiteindelijke Cubaanse sigaar.

Na het proces van het drogen van de bladeren te hebben gevolgd, nemen we een kijkje in de sigaarfabriek. In tegenstelling tot in Europa zijn de sigarenfabrieken niet geautomatiseerd en worden alle sigaren ambachtelijk gemaakt. We doen zelf een poging tot het rollen van een Cohiba en vervolgen daarna onze weg naar Viñales, waar we slapen in een hotel met een prachtig uitzicht over de streek.

Boek je fly & drive vakantie bij één van deze aanbieders:

De volgende bestemming van onze fly & drive vakantie in Cuba brengt ons naar de stad Santa Clara, de stad van Che Guevara. In deze stad vochten Che en zijn revolutionaire troepen de beslissende slag om Cuba. Wanneer we Santa Clara via de autopista nacional binnenrijden zien we overal momumenten en standbeelden van deze vrijheidsstrijder opdoemen. We nemen foto’s bij een beeld van Che en in de avond genieten we van een typische Cubaanse avond met veel live-muziek.

We rijden door naar de stad Cienfuegos. Deze universiteitsstad is in tegenstelling tot veel andere plaatsen in Cuba nog niet toeristisch. De stranden nabij deze stad zijn dan ook vaak verlaten. We kiezen ons eigen privéstrandje uit en spenderen de rest van de dag aan een goed boek in de Cubaanse zon.

Tijdens je rondreis op Cuba kom je op de mooiste plekjes
Tijdens je rondreis op Cuba kom je op de mooiste plekjes

De volgende dag vervolgen we onze fly & drive vakantie naar de historische stad Trinidad de Cuba. Deze stad staat sinds 1988 op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Dit heeft natuurlijk een reden: de stad is nog geheel in 16e eeuwse Spaanse stijl. Wanneer we in Trinidad zijn nemen we een stap terug in de tijd. We lopen door de oude, kleurrijke Spaanse straatjes, die vaak te smal zijn voor auto’s. We stappen over de klinkers de kerk van Sint Fransiscus binnen en bewonderen het Palacio Brunet.

Na onze Spaanse onderdompeling is het alweer tijd om verder te rijden naar het Sierra Maestra gebergte, wat in het zuidwesten van Cuba ligt. Onderweg stoppen we in de stad Camaguey, waar we een stadstour in een traditionele fietstaxi maken. Dit is de ideale manier om deze oude Cubaanse stad te verkennen.

Na deze tocht verlaten we de drukte van de stad en kronkelen we langzaam maar zeker het Sierra Maestra gebergte in. Dit gebergte is beroemd geworden door de verschuiling van de guerrilla beweging van Fidel Castro en Che Guevara tijdens de Cubaanse Revolutie. We parkeren onze huurauto bij onze lodge en maken het ons gemakkelijk. Hierna trekken we onze laarzen aan en huren een gids die ons de idyllische watervallen gaat laten zien. Gelukkig hebben we onze zwemkleding meegenomen en nemen een duik in één van de natuurlijke baden.

Na lekker opgefrist te zijn laten we de bergen achter ons en reizen we naar de volgende grote stad van het land: Santiago de Cuba. In deze stad heerst in tegenstelling tot Havana en andere steden op het eiland, een relaxte Caribische sfeer. Santiago de Cuba is ook de plek waar ooit de Revolutie begon. We wandelen naar een oude kazerne waar ooit geschiedenis werd geschreven en zien de kogelgaten nog in de muren zitten. Spectaculair! Hierna maken we een wandeling door de stad en maken we foto’s van oude rasta’s in de haven.

Vanuit Santiago de Cuba is het tijd geworden om onze huurauto achter te laten en het vliegtuig te pakken voor een binnenlandse vlucht naar Varadero. Wanneer we na een klein uurtje aankomen in Varadero checken we snel in bij ons All-Inclusive hotel. Bij het strand aangekomen komen we onder het genot van een heerlijke Cubaanse mojito bij van een heerlijke fly & drive vakantie in Cuba.

Zelf je fly & drive samenstellen?

Enthousiast geworden over een fly & drive vakantie? Maar wil je liever geen pakketreis en juist alles zelf regelen? Dat kan super makkelijk door gebruik te maken van onderstaande aanbieders.

✈️ Vluchten
Tix.nl
Booking.com
Tui.nl

🏨 Accommodaties
Booking.com
Trivago
Interhome

🚗 Auto huren
Sunny Cars
Alamo
Booking.com
Rentcars.com

Boek je fly & drive vakantie bij één van deze aanbieders: