5 goedkope (Fly & Drive) stedentrips voor 2020!

(Fly & Drive) stedentrips zijn hét ideale excuus om het vliegtuig in combinatie met een huurauto te pakken en een weekendje te vertoeven in het buitenland. Waar steden als Parijs, London en Venetië al gauw in je hoofd spoken als je gaat oriënteren voor zo’n stedentrip zijn er veel steden die super leuk zijn én ook nog eens betaalbaar zijn. Bezoek de steden met het vliegtuig en ervaar toch de vrijheid van een huurauto op locatie. Voor wie binnenkort een stedentrip wilt gaan doen en wat tientjes wilt besparen hebben we 5 goedkope steden geselecteerd die de moeite waard zijn om te bezoeken, in welke stad loop jij binnenkort?

Goed om te weten: Alle stedentrips zijn een combinatie van vliegticket + verblijf, een huurauto is vaak niet inbegrepen en zal je los moeten huren.

1. Stedentrip Praag

De ‘Gouden Stad’ Praag wordt als een van de mooiste steden van Europa beschouwd. De hoofdstad van Tsjechië heeft een historisch centrum wat op de werelderfgoedlijst staat en de stad heeft inmiddels meer dan een miljoen inwoners. Het historische centrum is vaak een van de redenen waarom mensen graag de stad bezoeken, de vele kerken, paleizen en alle bezienswaardigheden van de stad liggen binnen een radius van enkele kilometers wat deze stad ideaal maakt voor een stedentrip. De ochtend- en avondspits worden wel als druk ervaren dus vermijd deze. De populairste bezienswaardigheden zijn: Het Oudestadsplein, De Karelsbrug en De Praagse Burcht.

Het Oudestadsplein is te vinden in de binnenstad van Praag en is omringt door vele mooie huizen die dateren uit de 13e of 14e eeuw. Naast de vele mooie huizen is in de gevel van het Oude Raadshuis de Astronomische Klok te bewonderen, deze wereldberoemde klok geeft naast de tijd ook de maanstand en de dagen en de klokslagen zorgt voor een waar schouwspel.

De Karelsbrug is de bekendste brug van Praag en is een ware trekpleister voor toeristen. De in 1357 gebouwde brug is meer dan 500 meter lang en alleen toegankelijk voor voetgangers. De brug heeft zijn naam te danken aan keizer Karel IV, hij gaf in 1357 opdracht om de bouw van de brug te starten en Karel legde zelfs de eerste steen. In de vroege ochtend en tijdens de zonsondergang is de plek perfect om wat foto’s te schieten alleen zul je niet de enige zijn. 😉

De Praagse Burcht is een complex van paleizen en kerken. De burcht, 570 meter lang en gemiddeld 128 meter breed is de grootste ter wereld en de eerste vesting werd al in 880 gebouwd. Naast de vele mooie tuinen is het interieur van de burcht als prachtig te omschrijven door de combinatie van drie stijlen: gotische, barok- en renaissancestijl. Mede door deze dingen is het burchtgebied echt de moeite om te bezoeken.

Stedentrip naar Praag boeken?

2. Stedentrip Krakau

De ‘Florence van Polen’ Krakau is te vergelijk qua stad met Praag. De stad is na Warschau de grootste stad van Polen en heeft meer dan 750.000 inwoners. De stad wordt als een van de mooiste steden van Europa beschouwd en het historische centrum van de stad staat op de werelderfgoedlijst. Wat bijzonder is aan deze stad is dat hij als een van de weinige steden ongeschonden de Tweede Wereldoorlog doorkwam. Mede hierdoor is het historische centrum intact gebleven waardoor je nog steeds de mogelijkheid hebt om door dit grote openluchtmuseum te rijden. Naast de uit de 13e eeuw komende gebouwen zijn er vele dingen te bekijken, de populairste bezienswaardigheden zijn: Rynek Główny, Wawel Kasteel en Auschwitz.

Rynek Główny (Grote Markt) is een van de grootste en mooiste marktpleinen van Europa. Het plein is omringt door paleizen, kerken en vele historische huizen. Het in de 13e eeuw ontworpen plein is tweehonderd bij tweehonderd meter en heeft aan elke zijde drie straten die leidde naar de stadsmuur. Op het plein vind je ook de Sukiennice, de lakenhal van Krakau.  Dit gebouw splitst het plein letterlijk in tweeën aangezien het midden op het plein staat.

Het Wawel Kasteel bevindt zich op de Wawel, een 228 meter hoge heuvel. Het kasteel was de koninklijke residentie tot het einde van de 17e eeuw en heeft een speciale plaats in de Poolse historie en cultuur. Naast het kasteel vind je ook het kathedraal op de heuvel waar Poolse koningen gekroond en begraven werden. Ook vind je de drakengrot rondom de heuvel, deze toeristische trekpleister staat bekend om haar verhaal. Er zou namelijk een draak in de grot gewoond hebben die elke dag gevoerd werd met vee. Vanaf de Wawel heb je een mooi uitzicht over de stad.

Op anderhalf uur rijden van de stad ligt Auschwitz, misschien wel het meest indrukwekkende aandenken aan de verschikkingen van de Tweede Wereldoorlog. Na de oorlog is het kamp symbool geworden voor alle misdaden van de nazi’s. In de verschillende kampen zijn rondleidingen te volgen maar je kunt ook zelf rondlopen door de kampen. Voor mensen over de hele wereld is dit een belangrijk monument geworden. Niet alleen voor iedereen die meer willen weten over de holocaust maar ook voor de mensen die de oorlog en alle slachtoffers willen herdenken.

Stedentrip naar Krakau boeken?

3. Stedentrip Berlijn

De hoofdstad van Duitsland heeft een rijke geschiedenis wat teruggaat tot de dertiende eeuw. Berlijn heeft meer dan 3,5 miljoen inwoners en is daarmee na Londen de grootste stad in Europa. Alhoewel vliegen populair is wordt de stad vanuit Nederland ook vaak met de trein bezocht. Het metropool staat centraal voor cultuur, politiek, wetenschap en kunst. De stad is tevens ook een van de groenste steden van Europa, de populairste bezienswaardigheden zijn: Brandenburger Tor, Fernsehturn en de Berlijnse Muur.

De Brandenburger Tor is de belangrijkste poort van Berlijn en stamt uit de periode net voor de 19e eeuw. De poort is een oude stadspoort en staat bekend als het hedendaagse symbool van het herenigde Berlijn, dit omdat tijdens de Koude Oorlog de poort door zowel door West- als Oost-Berlijn niet te bereiken was. De poort is het meest toeristische plekje van Berlijn en daarom erg druk, wil je rustig een foto willen maken is het aan te raden om vroeg naar de poort te gaan.

De Fernsehturn is met 368 meter het hoogste gebouw van de stad en is populair door haar uitzichtplatform. De toren wordt gebruikt door er vanaf verschillende hoogtes radio- en televisiezenders erop uit te zenden. Op 203 meter bevindt zich een uitzichtplatform waar, als je geluk hebt, je tot 40km om je heen kunt kijken. Op die 203 meter bevindt zich ook een restaurant dat ronddraait, je kunt tijdens je diner dus heel Berlijn zien zonder een stap te zetten. Vele mensen bezoeken deze toren voor het uitzicht en er staan daarom soms ook flinke rijen voor de toren,  een ticket online kopen kan dus voorkomen dat je in de rij bij de kassa moet staan.

De Berlijnse Muur stond tijdens de Koude Oorlog centraal voor de scheiding tussen West- en Oost-Berlijn. De bouw van de 160 kilometer lange muur begon op 13 augustus 1961 en de muur viel op 9 november 1989. Er zijn nog steeds stukken van de muur in de stad te zien wat deze betonnen constructie in het hedendaagse Berlijn populair maakt. Met de vele fietspaden die aangelegd zijn kun je door middel van een fietstocht het stukje geschiedenis bewonderen. Naast de muur is Checkpoint Charlie ook een populaire trekpleister, dit was een van de controleposten bij de muur en werd beheerd door de Russen en Amerikanen. Checkpoint Charlie was de enige doorgang voor toeristen om van West naar Oost-Berlijn te reizen.

Stedentrip naar Berlijn boeken?

4. Stedentrip Rijeka

De havenstad Rijeka is de op twee na grootste stad in Kroatië, de belangrijkste zeehaven van het land en heeft een eigen vliegveld wat op het nabijgelegen eiland Krk ligt. Al hoewel velen de stad links laten liggen mis je hiermee de kans om een bijzondere stad te bewonderen. Het historische artistieke centrum heeft vele oude gebouwen en oude kerken en rondlopen door de stad is een ervaring op zich. De stad heeft ook vele bezienswaardigheden, de populairste zijn: Het Trsat Kasteel, het Gouverneurspaleis en Plitvice.

Het Trsat Kasteel is hét symbool van de stad Rijeka, het kasteel bevindt zich op een heuvel en dateert uit de 13e eeuw. Vanaf het kasteel heb je een mogelijkheid om de gehele stad en het bijbehorende eiland Krk te bewonderen. Het kasteel is met de bus of auto te bereiken maar er is ook een speciale looproute aangelegd naar het kasteel, de vele treden zijn vooral in de zomer met de Kroatische zon in je nek een uitdaging.

Het Gouverneurspaleis is een belangrijk paleis in Rijeka. Het paleis is gebouwd voor de gouverneur van de stad als woon- en werkpaleis. Tegenwoordig is het Maritieme en Historische Museum van de Kroatische Kust te vinden in het gebouw. Tijdens een bezoekje aan dit museum kom je alles over de stad te weten en over de bijbehorende ontwikkeling van de scheepsvaart.

De Plitvice meren liggen op 2,5 uur rijden van de stad af maar zijn zeker de moeite waard om te bezoeken als je in de buurt bent. Het park heeft heel veel mooie en bijzondere meren en bijbehorende watervallen en wordt jaarlijks door duizenden toeristen bezocht. Door het hele park vind je veel wandelroutes waardoor je uren door dit prachtige park kunt wandelen, zorg wel dat je je camera/telefoon goed opgeladen hebt want mooiere foto’s ga je niet schieten! Het park is in het hoogseizoen erg druk maar echt de moeite waard.

Stedentrip naar Rijeka boeken?

5. Stedentrip Porto

We blijven aan de kust alleen verhuizen naar Porto, de havenstad in het noorden van Portugal. De stad is met haar 200.000 inwoners de op een na grootste stad van Portugal. De stad heeft een historisch centrum wat zich op de werelderfgoedlijst bevindt. De stad heeft een oude en gezellige charme en naast de vele Portwijn die je er kunt drinken zijn erg ook bezienswaardigheden in de stad te zien, de populairste zijn: Station São Bento, Kathedraal van Porto en de Dom Luis I-brug.

Het station São Bento is een van de mooiste stations ter wereld en staat bekend om haar 20.000 beschilderde tegels, azulejos en sieren. Het gebouw is eind 19e eeuw gebouwd en is tegenwoordig een grote toeristische trekpleister. Het station ligt midden in het centrum en het is zeker de moeite waard om even te bekijken.

Het Kathedraal Sé do Porto is een van de oudste monumenten van Porto en ligt op de hoogste heuvel van de oude binnenstad. De bouw startte al in 1110 en werd afgerond in de 13e eeuw. Doordat in de 18e eeuw veel dingen veranderd zijn is de kathedraal een prachtige mix aan verschillende bouwstijlen. Naast het kathedraal ligt een Gotisch klooster maar de meeste mensen zullen versteld staan van het mooie uitzicht wat je hebt vanaf het plein voor de kathedraal. Het uitzicht over de vele gekleurde huizen, smalle straatjes en monumenten is voor de meeste mensen dé reden om deze plek te bezoeken.

De Dom Luis I-Brug is een metalen brug over de rivier de Douro en is een icoon van Porto. De brug bestaat uit 2 dekken die 44 meter van elkaar liggen. Vanaf het bovenste dek, die voor de metro en voetgangers is, heb je een bijzonder uitzicht over Porto. Op het onderste dek rijden auto’s maar er is ook een smalle strook om te wandelen. Velen denken dat de brug gebouwd is door Gustav Eiffel maar dit is niet waar, het is gebouwd door een voormalig leerling van Gustav Eiffel. Over deze iconische brug wandelen is een ware beleving.

Stedentrip naar Porto boeken?

Plaats een reactie