Dit is de impact van Corona op jouw vakantie

Het coronavirus heeft de Nederlandse reis- en tourismesector inmiddels hard geraakt. Vliegtuigen staan aan de grond en er worden steeds meer negatieve reisadviezen afgegeven. Wat betekent dit als je nu toch een vakantie wil gaan boeken? Wij hebben het voor je uitgezocht!

Mocht je op korte termijn op vakantie gaan, is de kans groot dat deze wordt geannuleerd. Veel vakanties die geboekt zijn t/m 31 maart zijn door de aanbieders geannuleerd, of worden naar alle verwachting geannuleerd. Afhankelijk van jouw aanbieder neemt deze contact met jou op en zal de reis niet doorgaan. Het is belangrijk om te weten welke rechten je hebt als je vakantie wordt geannuleerd vanwege een negatief reisadvies. Weten welke rechten je hebt? Klink dan hier.

Reisadvies

Het reisadvies voor verschillende landen kan je checken op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen vier adviezen:

  • Rood: niet reizen
  • Oranje: uitsluitend noodzakelijke reizen
  • Geel: let op, veiligheidsrisico’s
  • Groen: geen veiligheidsrisico’s

De reisadviezen zijn niet bindend. Jij en de reisorganisatie hebben zelf de verantwoordelijkheid om een reis wel of niet te laten doorgaan.

Annuleren

Indien je zelf een reis wil annuleren moet je rekening houden dat niet alle verzekeringen uw reis kosteloos annuleren. Daarnaast is het belangrijk om te beseffen dat er extra kosten worden gerekend wanneer jij zelf je reis annuleert. Annuleert je reisbureau je reis later alsnog? Dan kan je dit geld niet terug vragen. Als je vragen hebt over annuleren van je reis en de kosten hiervan moet je contact opnemen met je verzekeraar.

Kan ik nog boeken?

Ja, je kan via de meeste reisorganisaties vakanties nog gewoon boeken. Dit is natuurlijk met uitzonderding van maart dit jaar. Vakanties die later dit jaar gepland staan, kan je vrijwel altijd nog boeken. Mocht deze vakantie alsnog geannuleerd worden, ligt het aan de voorwaarden van het reisbureau wat er met je vakantie gebeurt. Vaak resulteert dit in een ‘Voucher’ zodat de waarde van je vakantie behouden wordt.

Naast dat reisorganisaties vakanties nog gewoon aanbieden, heeft aanbieder Kras een versoepeld omruilgemak. Mocht je van gedachten veranderen of iets later op vakantie willen is het mogelijk om deze om te boeken. Zelfs zonder opgaaf van redenen. Voor meer informatie kan je kijken op de site van Kras.

Ons advies

Het is verleidelijk om vanwege de lagere prijzen nu een vakantie te boeken. Je kan daarom zeker wel een vakantie boeken, maar je moet er zeker in deze tijden rekening mee houden dat je vakantie geannuleerd kan worden. Daarbij is het verstandig dat je je vakantie boekt bij een reisorganisatie met goede algemene voorwaarden. Voorbeelden van deze organisaties zijn Tui en Kras.

Naast dat je je vakantie bij een degelijke organisatie boekt, is het belangrijk dat je het reisadvies goed in de gaten houdt. Verder is het belangrijk dat je de regels van het RIVM goed opvolgt.

Plaats een reactie