Buitenlands geld wisselen? De beste tips!

Wie weleens in het buitenland is geweest weet dat er in het buitenland andere betalingsgewoontes zijn als in Nederland. Waar in Nederland veel betaald wordt met de pin wordt er in een land als Spanje vooral veel met cash betaalt en krijg je die 1 en 2 centjes gewoon nog terug. Mocht je binnenkort op reis gaan en niet in de geldproblemen willen komen heb ik in deze blog de beste tips voor je.

Wees goed voorbereid

Dit klinkt wellicht als een open deur maar wordt vaak vergeten. Welke valuta wordt in Kroatië geaccepteerd? Welke kosten rekent mijn bank voor het pinnen? Wat betekent koersopslag en welk percentage hoort daarbij? Wanneer je antwoord op deze vragen hebt voorkom je onwetendheid in het buitenland. Zorg dus dat je tijdens de voorbereidingen van je vakantie niet alleen kijkt voor leuke bestemmingen en tripjes maar ook naar het geld.

Ook is het handig om van tevoren wat cash te regelen voordat je op vakantie gaat. Om in het buitenland zo snel mogelijk naar je verblijf te kunnen is het handig om cash mee te nemen. Cash wordt overal geaccepteerd en is handig om een taxi, trein of huurauto mee te betalen zonder eerst te moeten zoeken naar een pinautomaat. Voorkom hoge wisselkoersen bij een wisselkantoor en bestel je vreemde valuta vooraf online. Online zijn de koersen wat gunstiger dan in een wisselkantoor. 

Creditcard, het onmisbare pasje

Naast cash en je pinpas is het handig om je creditcard mee op reis te nemen. De borg van je appartement, die excursie of het plotselinge vliegticket naar huis, met een creditcard op zak gaat dit allemaal wat gemakkelijker. Het pasje wordt vrijwel overal geaccepteerd en je aankopen zijn ook verzekerd. Gebruik het pasje echter alleen voor noodgevallen, betalen met een creditcard kan hoge kosten met zich meebrengen.

Altijd goed opletten!

Wil je pinnen bij een pinautomaat of betalen met een pinpas in een restaurant? Zorg te allen tijde dat je goed oplet wanneer je je pas tevoorschijn haalt. Oplichtingen in het buitenland komen (helaas) vaak voor en oplettendheid kan een boel voorkomen. Kijk altijd naar het bedrag wat je moet betalen en zorg ervoor dat niemand mee kan kijken terwijl je pint, dek bijvoorbeeld met je portemonnee of hand de toetsen af.

Let met pinautomaten ook goed op de pinkosten, ook binnen Europa zijn er vele pinautomaten waar kosten in rekening gebracht worden voor het opnemen van contant geld. Moet er met je pinpas door het pinapparaat geswiped worden? Probeer dit zoveel mogelijk zelf te doen en blijf anders goed kijken waar je pas heengaat.

Hoe zit het buiten Europa?

Niet alleen heb je buiten Europa veel meer te maken met vreemde valuta’s, je krijgt te maken met kosten, koersopslag en percentages. Check voordat je op vakantie buiten Europa gaat of de “pinnen buiten Europa” optie aanstaat op je pinpas. Mocht je buiten de EU contant geld op willen nemen kost dit 3 keer geld. Naast de zichtbare kosten van de lokale bank komen de onzichtbare kosten van je Nederlandse bank er bovenop. De onzichtbare kosten bestaan uit de vaste kosten en de koersopslag. De vaste kosten zijn de kosten die je bank rekent voor het opnemen van geld en de koersopslag is een percentage van het bedrag dat je opneemt. De koersopslag kan variëren tussen 1 en 1,2 procent of is een vast bedrag van €0,15. Omdat geld opnemen buiten de EU geld kost is mijn tip om voldoende in een keer op te nemen zodat je minder vaak hoeft te pinnen.

De laatste tips

  • Zorg dat je voordat je op reis gaat een app hebt gedownload die je de meest actuele koers kan laten zien. Zo kun je ter plekke in het buitenland altijd kijken wat de huidige koers is en kijken of je niet belazerd wordt.
  • Activeer voordat je op reis gaat je internetbankieren app. Niet alleen kan je hiermee in de gaten houden wat er van je rekening wordt afgeschreven, het is ook handig als je snel je pinpas wilt blokkeren zonder dat je naar je bank hoeft te bellen.
  • Probeer altijd te betalen met je pinpas i.p.v. cash. Let wel altijd op, hotels en restaurants kunnen 3% bovenop het te betalen bedrag toevoegen en vergeet niet dat je bank ook bij een directe betaling buiten de EU gebruik maakt van koersopslag. Mocht dit niet het geval zijn kun je beter betalen met je pinpas i.p.v. het duur gepinde geld.

Ik hoop dat, als je binnenkort op reis gaat, van te voren even aandacht besteed aan het geld. Voorkom onwetendheid, wees voorbereid en blijf altijd opletten. Zo voorkom je onnodige kosten en kun je optimaal van je (Fly & Drive) vakantie genieten. 

Plaats een reactie