Vakantie bestemmingen Reageer
Home » Blogs » In de winter naar Noorwegen? Dit moet je zeker gedaan hebben!

In de winter naar Noorwegen? Dit moet je zeker gedaan hebben!

Waar kan je beter één worden met de natuur dan het prachtige Noorwegen? In dit Scandinavische land geldt het ‘allemansrecht’, wat inhoudt dat iedereen recht heeft om te genieten van de natuur op verschillende manieren. Je mag dus overal fietsen, wandelen, varen en kamperen zolang je de grond van de Noren en de natuur maar in respect neemt.
Wij hebben de mooiste steden op een rijtje gezet met de bijzondere activiteiten.

Trondheim

trondheim

De kleurrijke huisjes in Trondheim heb je vast wel eens langs zien komen. Naast wandelen door het centrum langs de vele openbare kunstwerken die door de stad verdeeld staan kun je ook goed tot rust komen in de botanische tuin of een van de vele parken. Om hier te komen pakken de meeste Noren de fiets en komen makkelijk de bulten op door de speciale fietsliften.
Trondheim is een hippe stad met een grote muziekscene, je vind er het Rockheim museum van pop en rock muziek en het Ringve   muziekinstrumenten museum. Ook het Trondheim Conservatorium en de StarGate Studio’s zijn hier te vinden.

Bergen

bergen-2071386_1280

Bergen is na Oslo de grootste stad van Noorwegen. Gelegen tussen zeven bergen, de syv fjell, maakt het een geweldige stad voor wandelaars. Vanaf de bergen uit kijken over stad is iets wat niet mag ontbreken in je fly drive vakantie in Noorwegen. Het is een populair startpunt voor doorreizen en biedt geweldige uitzichten op de fjorden en gletsjers. Voor de minder actieve wandelaars die wel van natuur houden is er de Fløibanen, een kabeltrein die je in 8 minuten meeneemt langs drie haltes vanwaar je een prachtig uitzicht hebt.
De haven van Bergen is belangrijk voor de stad omdat vanaf hier goederen en mensen vervoerd worden door heel het land. Je vind er ook het Zeeonderzoeksinstutuut en het Bergen Aquarium. De grote Torget vismarkt mag ook zeker niet overgeslagen worden. Al sinds de 12e eeuw wordt hier verse vis verkocht, vroeger vanuit de vissersboten maar tegenwoordig staan er marktkraampjes.


Lofoten Eilanden

orca

Hoog in het noorden van het land vind je de Lofoten eilanden, te bereiken met een veerdienst vanuit Bodø en Skutvik. Gelegen boven de poolcirkel maakt dit een uniek gebied in Europa waar je zeer diverse natuuractiviteiten kan beoefenen. Zeekajaken, vissen, orka’s, zeehonden en zeevogels spotten maar zelfs voor surfen leent dit gebied zich uitstekend.
De Lofoten eilanden staan vol pittoreske vissersdorpjes maar ook herinneringen aan de Vikingtijd. In Borg vind je het Vikingmuseum en in augustus wordt hier een groot Vikingfestival gehouden vol activiteiten als boogschieten, Viking bordspellen, modeshows en verhalen vertellers. Het is ondanks de populaire toeristische bezigheden een wild en natuurlijk gebied waar je weinig snelwegen of grote hotelketens. Kamperen in dit gebied is dus echt één zijn met de natuur.
In mei en juli blijft het 24 uur lang licht waardoor je kan genieten van de middernachtzon die de hemel intens geel en rood kleurt. In april en september is dit eilandengebied in onze ogen dé perfecte plek om het noorderlicht spotten. Let wel op het weer, dit natuurfenomeen laat zich het liefste zien in droge periode’s en daarom kan het moeilijk te voorspellen zijn wanneer deze het mooiste zichtbaar is.

Flåm

flam

Het kleine dorpje Flåm heeft maar 500 inwoners. De naam betekent eigenlijk gewoon “klein plat gedeelte tussen steile bergen” waardoor je precies weet wat je er zult aantreffen. Een beeldig dorpje omringd door gigantische bergen met prachtige panorama’s. Waarom het toch op deze lijst staat? Flåm bevindt zich in de grootste fjord van Noorwegen, Sognefjorden. Er zijn verschillende fjord cruises of tours te boeken waarmee je het prachtige landschap op een bijzondere manier kan waarnemen. Een andere must see van dit gebied is de Stegastein, een uitzichtplatform op 650 meter boven zeeniveau die een prachtig aanzicht geeft op de Sognefjorden.

Vanaf Flåm kun je ook met de mooiste treintocht van Europa reizen. Vooral in het najaar wanneer de bergen bedekt zijn met sneeuw geeft dit fantastische plaatjes. Naast deze Flåmsbana wordt het dorpje ook via een tunnel verbonden met Oslo en Bergen. De Lærdaltunnel is ’s werelds langste autotunnel met bijna 25 kilometer. Een bijzonder dorp op een onverwachte plek die dus zeker het bezoeken waard is.

Oslo

oslo opera huis

Oslo mag gerust de meest diverse hoofdstad van Europa genoemd worden en mag daarom niet ontbreken op deze lijst. Oslo is een lust voor het oog voor de architectuur liefhebbers met het prachtige oude stadscentrum afgewisseld door bijzondere moderne gebouwen als het gespiegelde opera en ballethuis hierboven. Het centrum staat vol unieke gebouwen en bezienswaardigheden als het Vigeland en Ekebergparken, twee grote parken die het hele jaar door gratis te bezoeken zijn en je het gevoel geven in een raar boek te lopen vol gekke standbeelden die uit het niks lijken te verschijnen. De botanische tuinen, het Vikingschepen museum, het Munch musem en Akershus slot zijn allemaal een bezoekje waard.
Maar niet alleen voor cultuur snuiven kun je in Oslo terecht, de natuur is een belangrijk middelpunt van deze hoofdstad. Oslo ligt namelijk aan de rand van de Oslofjord. In de zomer de perfecte plek voor een boottocht of verfrissende duik of een wandeling in de vele bossen. In de winter bezoek je het Oslo Winterpark waar je naar hartenlust kunt skiën, snowboarden of meedoen aan de bekendste sledetocht de Korketrekkeren.
 
Kortom, Noorwegen bevat alle ingrediënten voor een perfecte fly drive bestemming. Ongeremde natuur, bijzondere cultuur en genoeg activiteiten voor de sportievelingen onder ons.


Ontvang de leukste rondreizen die ik heb ontdek gratis in je inbox.

Mis geen avontuur en voeg je bij talloze andere reizigers en abonneer je op mijn gratis nieuwsbrief.

Hoi!

Ik ben Ralph, woonachtig in Spanje met mijn vrouw en kind. Roadtrips zijn mijn favoriete manier van reizen. Ik heb een aantal onvergetelijke rondreizen gemaakt, waaronder langs de Westkust van Amerika in 2014, Canada in 2015, en het noordoosten van Spanje in 2022. Daarnaast ben ik een groot fan van de diversiteit van Europa. Er is nog zoveel te ontdekken met elk land zijn unieke charme en cultuur.

Welke weg neem jij?

Plaats een reactie