Vakantie bestemmingen Reageer
Home » Blogs » Lissabon’s antwoord op de Golden Gate Bridge: Ponte 26 de Abril

Lissabon’s antwoord op de Golden Gate Bridge: Ponte 26 de Abril

De Golden Gate Bridge in San Francisco kennen we allemaal, maar heb je wel eens gehoord van de Ponte 25 de Abril, in Lissabon?
Hij lijkt op zijn grote broer in Amerika en dat is ook niet geheel toevallig sinds hij dezelfde ontwerper heeft als de voorganger van de Golden Gate Bridge, de San Francisco-Oakland Bay Bridge.
In 1966 werd de bouwperiode van 45 maanden afgesloten met de opening van de Salazar brug, vernoemd naar de toenmalige premier Salazar. Tijdens de geweldloze Anjerrevolutie op 25 april 1974 werd de brug omgedoopt om deze belangrijke omslag in de geschiedenis te eren. De Portugezen zijn trots op de brug, ze zien het als een baken van hun vrijheid en vrede.
lisbon-768203_1280
Om de kosten van de bouw van de brug terug te winnen wordt er tol geïnd om over de brug te mogen rijden. Eerst was dit 10 eurocent, inmiddels kost een ritje over de brug richting Lissabon je 1,75 euro. Zo kon de brug steeds verder uitgebreid worden met een treinbaan en 6-baans autoweg. Met 150.000 auto’s die elke dag over de brug rijden tikt dat lekker aan en er wordt verwacht dat in 2030 geen kosten meer zijn aan de overtocht over de Taag.
Met 2277,6 meter is de Pont 25 de Abril 500 meter korter dan de Golden Gate en een stuk minder hoog. Beiden bruggen liggen in aardbevingsgevoelige gebieden waardoor er gekozen is voor dezelfde bouwstijl. Dit soort bruggen kunnen goed tegen bewegingen door de speciale mechanismes en flexibiliteit van de stalen balken waardoor de brug kan meebewegen met de aardschokken.
ponte-25-de-abril-211277_1280
Behalve de brug hebben San Francisco meer met elkaar gemeen. Wanneer je beiden steden hebt bezocht zullen je meer overeenkomsten zijn opgevallen. Zoals de omringende waterpartijen, kenmerkende trams die door de steden rijden, het bergachtige landschap waarop de scheef lijkende huisjes zijn gebouwd. Misschien is Lissabon wel het San Francisco van Europa?
Meer weten over Lissabon? Bekijk onze fly drive pagina over Portugal.
Zoek de verschillen, links de Golden Gate Bridge, rechts de Ponte 25 de Abril.
bruggen

Ontvang de leukste rondreizen die ik heb ontdek gratis in je inbox.

Mis geen avontuur en voeg je bij talloze andere reizigers en abonneer je op mijn gratis nieuwsbrief.

Hoi!

Ik ben Ralph, woonachtig in Spanje met mijn vrouw en kind. Roadtrips zijn mijn favoriete manier van reizen. Ik heb een aantal onvergetelijke rondreizen gemaakt, waaronder langs de Westkust van Amerika in 2014, Canada in 2015, en het noordoosten van Spanje in 2022. Daarnaast ben ik een groot fan van de diversiteit van Europa. Er is nog zoveel te ontdekken met elk land zijn unieke charme en cultuur.

Welke weg neem jij?

Plaats een reactie