Vakantie bestemmingen Reageer
Home » Blogs » 5 Tips voor kleurrijk Cuba

5 Tips voor kleurrijk Cuba

Veel reizigers die Cuba bezochten noemen het een reis terug in de tijd. Door de grote hoeveelheid old times die er rondrijden heeft het straatbeeld meer iets weg van de jaren 50. Ook leven de Cubanen meer volgens een tempo dat wij tegenwoordig niet meer kennen. Er is tijd om op straat muziek te spelen en te dansen, ouderen vermaken zich met campingtafels en bordspellen. Kortom een eiland vol vrijheid en bijzondere geschiedenis. Wij zetten onze 5 tips voor een fly drive vakantie in Cuba op een rijtje.

Baconao, Sierra de la Gran Piedra

Baconao
In Sierra de la Gran Piedra vind je het natuurgebied Baconao. In dit park zijn een aantal leuke bezienswaardigheden en flora en fauna te vinden. Zo vind je in de prehistorische vallei levensgrote beelden van dinosaurussen en andere oerdieren. Het gebied dankt zijn naam aan het Gran Piedra vulkanische gesteente. Deze steen kan je beklimmen en geeft een geweldig uitzicht over het natuurgebied en zelfs buurland Jamaica kan op heldere dagen gezien worden.
De Jardin Ave de Paraiso, een grote botanische tuin gebouwd op de resten van een koffieplantage, is met zijn kleurrijke planten ook zeker een bezoekje waard. Een ander hoogtepunt in dit gebied in het Baconao Aquarium, waar twee keer per dag dolfijnen shows worden gehouden.

Trinidad

salsa-1397961_1280
De oude elementen en huizen die geïnspireerd zijn op Spaanse architectuur zijn goed bewaard gebleven. Ook in deze stad lijkt het alsof de tijd stil heeft gestaan. Ondanks dat Trinidad niet tot de grootste steden van Cuba behoort is het één van de oudste steden en staat op de uneco erfgoedlijst. Midden in de stad vind je de Plaza Mayor, het historisch stadscentrum. Je vind hier het museum over koloniale architectuur en het nationaal museum over de revolutie tegen bandieten. Klim ook eens de toren bij het tweede museum in voor een prachtig uitzicht over de stad.


Ciénaga de Zapata, Matanzas

Zapata
Op het Zapataschiereiland vind je het Zapatamoeras. Natuurliefhebbers kunnen hun lol op dit moerasgebied dat tevens de grootste is in het hele Caribische gebied. Er leven 175 vogelsoorten waaronder een aantal die alleen in dit gebied te vinden zijn en de Cubaanse dwerguil en de bijzondere bijkolibrie, met 5 cm de kleinste vogel ter wereld. Daarnaast leven er ook een groot aantal Cubaanse krokodillen, die ook alleen in dit gebied te vinden zijn.
Onze tips, naast het bewonderen van de bijzondere diersoorten, reis naar Playa Larga en huur een duikbril bij een duikcentrum. Er leven veel vissoorten in de onderwatergrotten en er is een enorm koraalrif vlak langs de kust. Hier houden zich barracuda en vuurgarnalen schuil. En voor dolfijnen spotten is dit ook de place tot be.

Havana

christ-the-redeemer-1116434_1280
De hoofdstad Havana mag natuurlijk niet ontbreken van deze lijst. Waar je in heel Cuba al een voorproefje krijgt van invloed die de revolutie op het land had, Havana het middelpunt van deze herdenkingen. Zo vind je hier het museum van de revolutie in het voormalige presidentiële paleis. De Cementerio de Cristobal Colon is de grootste begraafplaats van Cuba waar je veel indrukwekkende beelden en gedenktekens ziet voor helden uit de onafhankelijkheidsoorlog. Bovenstaand beeld van Christus van Havana vind je naast het stadspark, tegenover het voormalige huis van Che Guevara. Ondanks dat dit gigantische beeld al 3 keer door de bliksem is geraakt staat het nog steeds trots over Havana uit te kijken.
Ook vind je in Havana de één na oudste sigarenfabriek, in een gebouw uit 1845. Tijdens een rondleiding in de fabriek is te zien hoe op traditionele wijze met de hand tabaksbladeren worden gerold tot de bekende Cubaanse sigaar.

Guanahacabibes Peninsula, Maria la Gorda

sea-2470908_1280
Op het meest zuidwestelijke puntje van Cuba vind je het Parque Nacional Peninsula de Guanahacabibes. Net als Ciénaga de Zapata heeft dit gebied een zeer rijke natuur met een grote hoeveelheid vogel en vissoorten. Maar daarnaast staat deze kust ook bekend als de grootste broedplaats van zeeschildpadden. Midden in juli is het moment dat de meeste nesten uitkomen en grote groepen toeristen komen hierop af om te zien hoe de kleine wezens het water in gaan.
Verder is er naast duiken niet veel anders te doen in dit gebied dan met je zonnebril en een mojito bij te komen op het strand, maar dat is natuurlijk geen straf met uitzicht op helderblauw water en spierwitte stranden.
Meer weten over Cuba als fly drive vakantieland? Kijk dan op onze pagina voor meer tips en ons reisverslag.

Ontvang de leukste rondreizen die ik heb ontdek gratis in je inbox.

Mis geen avontuur en voeg je bij talloze andere reizigers en abonneer je op mijn gratis nieuwsbrief.

Hoi!

Ik ben Ralph, woonachtig in Spanje met mijn vrouw en kind. Roadtrips zijn mijn favoriete manier van reizen. Ik heb een aantal onvergetelijke rondreizen gemaakt, waaronder langs de Westkust van Amerika in 2014, Canada in 2015, en het noordoosten van Spanje in 2022. Daarnaast ben ik een groot fan van de diversiteit van Europa. Er is nog zoveel te ontdekken met elk land zijn unieke charme en cultuur.

Welke weg neem jij?

Plaats een reactie