Inspiratie Reageer
Home » Blogs » Street art in het wild: Europa

Street art in het wild: Europa

Op muren tekenen is iets wat in de menselijke aard zit, maar illegaal op de muur tekenen en het kunst mogen noemen is iets van deze tijd. Street art is enorm populair geworden door Banksy, de mysterieuze graffiti artiest, wiens werken door Londen opdoken en inmiddels met steen en al van muren gebikt zijn door verzamelaars. Maar daarvoor werd street art als een populair medium gezien voor protesten en het uiten van ontevredenheid tegenover de regering. Niet alleen in Londen is street art overal te vinden, wij zetten een paar toffe locaties in Europa op een rijtje waar je gratis kunst op straat kunt vinden!

Dublin, Ierland

dublin 3dublin temple bar
In Dublin startte de street art met tags bij de Windmill Lane Studio’s, de voormalige studio van U2. Maar ook in het hippe Temple Bar hoef je maar om de hoek van een steeg te kijken om deze kunstwerken aan te treffen.
dublin richmond st

Stavanger, Noorwegen

stavanger pedersgata stavanger tou scene
In Stavanger wordt jaarlijks in september en oktober het Nuart Festival gehouden waar artiesten van over de hele wereld samen werken om muren en de stad een compleet ander aanzicht te geven. Door heel Stavanger vind je verschillende muurtekeningen, bijvoorbeeld wanneer je de Perdersgata doorloopt en wat zijstraten inslaat maar ook bij het terrein van kunstcentrum Tou Scene en  de industrieterreinen bij het water waar oude gebouwen zijn voorzien van kunstwerken.


Lissabon, Portugal

lissabon infante dom henrique
Dat Lissabon een bijzondere stad is, wisten we al maar dat het ook een van de grote street art steden van Europa is blijkt uit de vele kleurrijke kunstwerken die de grauwe vervallen gebouwen versieren. In Lissabon zijn de mooiste tekeningen verstopt als bij een speurtocht. We raden aan te beginnen bij Avenida Infante dom Henrique, door Alfama te lopen richting de LxFactory. Vlakbij de Ponte 25 de Abril ligt dit kunstcentrum waar je bijzondere street art kunt vinden van artiesten over de hele wereld.
lissabon grafiti ruineslissabon lxfactory

Istanbul, Turkije

istanbul kadikoy
Ook Istanbul heeft sinds een aantal jaar een street art festival, Mural Istanbul. In de zomermaanden worden er vooral in de wijk Kadıköy grote projecten aangepakt door kunstenaars. Maar ook in de wijk Karaköy en de hoofdstraat İstiklal Caddesi zijn veel kleurrijke werken te vinden. Omhoog kijken is een goede tip!
istanbul kadikoy2 istanbul kadikoy3

Florence, Italië

florence via toscane
In Florence moet je af en toe goed zoeken, niet alle street art is namelijk een tekening op muurformaat. In achterstraatjes als Via Toscane, Via Romana en via Palazzuolo zijn kleine stickers en stencil kunst te vinden. Er is een handvol artiesten die een zeer kenmerkende stijl hebben en zo goed opvallen tussen de anderen. Ook wordt er slim gebruik gemaakt van verkeersborden en lege raamkozijnen voor street art. Italianen zouden geen Italianen zijn als ze niet een dikke knipoog naar de oude kunstmeesters zouden maken. Zo laat een deel zich inspireren door oude schilderijen en beelden in een modern jasje te steken of voorzien van een grappig element als een duikbril.
florence 1
 

Ontvang de leukste rondreizen die ik heb ontdek gratis in je inbox.

Mis geen avontuur en voeg je bij talloze andere reizigers en abonneer je op mijn gratis nieuwsbrief.

Hoi!

Ik ben Ralph, woonachtig in Spanje met mijn vrouw en kind. Roadtrips zijn mijn favoriete manier van reizen. Ik heb een aantal onvergetelijke rondreizen gemaakt, waaronder langs de Westkust van Amerika in 2014, Canada in 2015, en het noordoosten van Spanje in 2022. Daarnaast ben ik een groot fan van de diversiteit van Europa. Er is nog zoveel te ontdekken met elk land zijn unieke charme en cultuur.

Welke weg neem jij?

Plaats een reactie