Reistips Reageer
Home » Blogs » De eerste keer vliegen: waar moet ik op letten?

De eerste keer vliegen: waar moet ik op letten?

De eerste keer vliegen kan een spannende en onvergetelijke ervaring zijn. Voor sommigen is het een droom die uitkomt, terwijl anderen misschien angstig zijn voor de onbekende aspecten van het vliegen. Of je nu reist voor werk, vakantie of familiebezoek, het is belangrijk om goed voorbereid te zijn op je eerste vlucht. In dit blog bespreken we de verschillende stappen van het vliegproces, van het inchecken tot het opstijgen en het landen, zodat je je op je gemak kunt voelen tijdens jouw eerste vliegervaring.

Voorbereiden op je eerste vlucht

Het voorbereiden op een vlucht is net zo belangrijk als het vliegen zelf. Hier zijn enkele stappen die je kunt volgen om je goed voor te bereiden:

 1. Regel je ticket en paspoort: Zorg ervoor dat je op tijd je ticket en paspoort hebt geregeld. Controleer ook de geldigheidsdatum van je paspoort en of je eventuele visa nodig heeft voor het land waar je naartoe gaat.
 2. Pak je koffer in: Overweeg wat je tijdens de vlucht wilt dragen en wat je nodig hebt op je bestemming. Houd er rekening mee dat luchtvaartmaatschappijen beperkingen hebben voor het formaat en het gewicht van de bagage die je mag meenemen.
 3. Maak een lijstje: Maak een lijstje van de dingen die je mee wilt nemen en houd deze bij de hand tijdens het inpakken. Zo vergeet je niets belangrijks.
 4. Plan je reis: Het is belangrijk om te weten hoe je naar de luchthaven gaat en hoe laat je daar moet zijn. Overweeg of je openbaar vervoer, een taxi of een ritregeling van en naar de luchthaven nodig heeft.
 5. Informatie over de vlucht: Voordat je vertrekt, is het verstandig om te weten wat je kunt verwachten tijdens de vlucht, zoals de vliegtijd, het weer en eventuele vertragingen.

Inchecken op de luchthaven

Het inchecken op de luchthaven is een belangrijk onderdeel van het vliegproces. Hieronder staan de stappen die je kunt volgen tijdens het inchecken:


 1. Bepaal hoe laat je moet inchecken: De meeste luchtvaartmaatschappijen hebben bepaalde tijden waarop je kunt inchecken. Dit is afhankelijk van je vlucht en de luchtvaartmaatschappij. Het is verstandig om deze informatie vooraf op te zoeken.
 2. Krijg je boarding pass: Je kunt inchecken aan een balie op de luchthaven of online. Als je online incheckt, kun je jouw boarding pass uitprinten of op je mobiele apparaat opslaan. Als je aan een balie incheckt, krijg je je boarding pass van de medewerker.
 3. Geef je bagage af: Als je incheckt, kun je je bagage afgeven bij een bagageband. Voordat je dit doet, moet je ervoor zorgen dat je bagagegegevens zijn aangebracht en dat je bagage aan de regels van de luchtvaartmaatschappij voldoet.
 4. Controleer de gegevens: Voordat je vertrekt, is het verstandig om je boarding pass en je bagage-etiket te controleren op juistheid.
 5. Ga door naar beveiliging: Nadat je hebt ingecheckt, moet je langs de beveiliging. Hier wordt je handbagage en jezelf gecontroleerd. Houd er rekening mee dat bepaalde voorwerpen niet zijn toegestaan tijdens het vliegen.
Inchecken op de luchthaven
Inchecken op de luchthaven

Hoe werkt de security check op de luchthaven?

De security check op een luchthaven is een verplicht onderdeel van het vliegproces. Hieronder staan de stappen die je kunt verwachten tijdens de security check:

 1. Uitpakken: Voordat je door de beveiliging gaat, moet je je schoenen, riem, jas, elektronische apparaten en eventuele vloeistoffen uitpakken en apart leggen.
 2. Legitimatie laten zien: Je moet je identiteitsbewijs of paspoort laten zien voordat je door de beveiliging gaat.
 3. Scannen van handbagage: Je handbagage wordt gescanned door een röntgenapparaat. Je moet je handbagage en eventuele elektronische apparaten apart door de scanner leiden.
 4. Scannen van lichaam: Je moet door een metaaldetector lopen. Als er een alarm afgaat, moet je mogelijk door een detectiepoortje lopen of een pat-down ondergaan.
 5. Verzamel je spullen: Na de security check kun je je spullen weer bij elkaar zoeken en aantrekken.

Houd er rekening mee dat de beveiligingsprocedures op verschillende luchthavens kunnen verschillen. Het is verstandig om de regels en procedures voor jouw specifieke luchthaven te raadplegen. Door deze stappen te volgen, kun je de security check snel en efficiënt doorlopen en ben je klaar voor de vlucht.

Wachten bij de gate

Wachten bij de gate is een deel van het vliegproces waar je tijd doorbrengt voordat je aan boord gaat van het vliegtuig. Hieronder staan een aantal tips voor het wachten bij de gate:

 1. Check de gate-informatie: Zorg ervoor dat je weet welke gate je moet hebben en houd de gate-informatie in de gaten voor eventuele wijzigingen.
 2. Neem comfortabele kleding aan: Houd er rekening mee dat je mogelijk een tijdje moet wachten bij de gate. Zorg voor comfortabele kleding en schoenen.
 3. Breng vermaak mee: Neem wat vermaak mee, zoals een boek, tijdschrift, tablet of spelletjes om de tijd te doden.
 4. Vermijd stress: Probeer ontspannen te blijven en stress te vermijden door bijvoorbeeld ademhalingsoefeningen te doen of meditatie te beoefenen.
 5. Maak gebruik van faciliteiten: Veel luchthavens hebben verschillende faciliteiten, zoals winkels, restaurants en lounges. Maak hier gebruik van als je je verveelt of honger hebt.
Altijd handig om je eigen entertainment mee te nemen aan boord
Altijd handig om je eigen entertainment mee te nemen aan boord

Boarden van het vliegtuig

Het boarden van een vliegtuig is het proces waarbij passagiers aan boord gaan van het vliegtuig. Hieronder staan de stappen die je kunt verwachten tijdens het boarden:


 1. Luister naar aanwijzingen van het personeel: Het vliegtuigpersoneel zal je vertellen wanneer je kunt beginnen met boarden.
 2. Tonen van identificatie: Je moet je identiteitsbewijs of paspoort laten zien aan het personeel bij de gate voordat je het vliegtuig mag betreden.
 3. Boarden volgens prioriteit: Vaak wordt er eerst geboord door passagiers met specifieke behoeften, zoals ouders met kinderen, passagiers in rolstoel en passagiers in de eerste klas.
 4. Zoeken van je stoel: Nadat je aan boord bent, kunt je jouw stoel vinden en je handbagage opbergen.
 5. Wachten op vertrek: Wacht tot het vliegtuig volledig is gevuld en het vliegtuigpersoneel je aanwijzingen geeft voor het vertrek.

Aankomst en bagage claim

Nadat het vliegtuig is geland, is het tijd om aan de volgende stappen te beginnen:

 1. Wacht tot het vliegtuig volledig is gestopt en het vliegtuigpersoneel je aanwijzingen geeft om je stoelriem los te maken.
 2. Ophalen van bagage: Ga naar de bagageband en wacht tot je bagage arriveert. Zorg ervoor dat je jouw bagage persoonlijk in ontvangst neemt en controleer of deze in goede staat is.
 3. Eventueel door de douane: Volg de aanwijzingen van de douanebeambte om de douanecontrole te doorlopen.

Met deze informatie kun je alvast goed voorbereid beginnen aan je eerste vlucht. Ontspan, geniet en een fijne reis!

Ontvang de leukste rondreizen die ik heb ontdek gratis in je inbox.

Mis geen avontuur en voeg je bij talloze andere reizigers en abonneer je op mijn gratis nieuwsbrief.

Hoi!

Ik ben Ralph, woonachtig in Spanje met mijn vrouw en kind. Roadtrips zijn mijn favoriete manier van reizen. Ik heb een aantal onvergetelijke rondreizen gemaakt, waaronder langs de Westkust van Amerika in 2014, Canada in 2015, en het noordoosten van Spanje in 2022. Daarnaast ben ik een groot fan van de diversiteit van Europa. Er is nog zoveel te ontdekken met elk land zijn unieke charme en cultuur.

Welke weg neem jij?

Plaats een reactie