Interessant Reageer
Home » Blogs » Blue Zones: waar en waarom leven deze mensen langer?

Blue Zones: waar en waarom leven deze mensen langer?

Blue Zones zijn specifieke gebieden in de wereld waar mensen opmerkelijk gezond en lang leven. Deze gebieden zijn ontdekt door de National Geographic-onderzoeker Dan Buettner en zijn team en omvatten plaatsen als Ikaria in Griekenland, Okinawa in Japan, Sardinië in Italië, Nicoya in Costa Rica en Loma Linda in Californië. Wat deze gebieden gemeenschappelijk hebben, is een unieke combinatie van factoren, waaronder voeding, beweging, stressmanagement, sociale verbinding en levensdoelen.

Het onderzoek naar Blue Zones is niet alleen interessant vanwege de lange levensduur van de bewoners, maar ook omdat het een aanzet kan geven tot verbetering van onze eigen gezondheid en levenskwaliteit door de inzichten die hieruit voortkomen te implementeren in onze eigen levensstijl.

Je zou je fly drive vakantie kunnen combineren met een ontdekkingsreis naar deze zogenaamde blauwe zones. Ga op onderzoek uit naar de levenspatronen, lokale gerechten en gewoontes om te ontdekken wat jij wellicht mee naar huis kunt nemen.


Waar zijn deze “blauwe zones”?

Er zijn vijf bekende Blue Zones in de wereld:

  1. Ikaria, Griekenland: Ikaria is een eiland in de Aegean Sea en staat bekend om haar hoge aantal inwoners dat 100 jaar of ouder wordt. Het eiland heeft een unieke levensstijl en voeding, waaronder veel verse groenten en fruit, gezonde vetten en weinig verwerkte voedingsmiddelen. Beweging is een integraal onderdeel van het dagelijks leven, en sociale verbinding en stressmanagement spelen ook een belangrijke rol.
  2. Okinawa, Japan: Okinawa staat bekend om haar hoge aantal vrouwelijke bewoners die 100 jaar of ouder worden. Het dieet bestaat voornamelijk uit rijst, groenten en soja, en bevat weinig verzadigd vet. Beweging speelt een belangrijke rol in het dagelijks leven, en sociale verbinding en spirituele praktijken spelen ook een belangrijke rol.
  3. Sardinië, Italië: Sardinië is een eiland in de Middellandse Zee en staat bekend om haar hoge aantal mannen die 100 jaar of ouder worden. Het dieet bestaat uit veel groenten, volkorenproducten, peulvruchten en kaas. Beweging speelt een belangrijke rol, evenals sociale verbinding en familiebanden.
  4. Nicoya, Costa Rica: Nicoya is een schiereiland in Costa Rica en staat bekend om haar hoge aantal bewoners die 100 jaar of ouder worden. Het dieet bestaat voornamelijk uit groenten, fruit, volkorenproducten en peulvruchten. Beweging en stressmanagement spelen een belangrijke rol, evenals sociale verbinding en een sterk gevoel van saamhorigheid.
  5. Loma Linda, Californië: Loma Linda is een stad in Californië en staat bekend om haar hoge aantal zevende-dags adventisten die 100 jaar of ouder worden. Het dieet bestaat voornamelijk uit groenten, fruit, volkorenproducten en peulvruchten, en bevat weinig verzadigd vet. Beweging en stressmanagement spelen een belangrijke rol, evenals sociale verbinding en spirituele praktijken.

Wat zijn overeenkomsten in het dieet van mensen uit de blue zones?

Er zijn een aantal overeenkomsten in het dieet van mensen uit de Blue Zones:

  1. Veel plantaardig voedsel: Het dieet van mensen uit de Blue Zones bestaat voornamelijk uit plantaardig voedsel, waaronder groenten, fruit, volkorenproducten, peulvruchten en bonen.
  2. Weinig verzadigd vet: Het dieet bevat weinig verzadigd vet en dierlijke producten, zoals vlees en kaas, en meer gezonde vetten uit bronnen zoals olijfolie en noten.
  3. Weinig suiker en verwerkte voedingsmiddelen: Mensen uit de Blue Zones eten weinig suiker en verwerkte voedingsmiddelen en volgen in plaats daarvan een dieet dat rijk is aan verse, onbewerkte ingrediënten.
  4. Portiegrootte: Mensen uit de Blue Zones eten vaak kleinere porties en volgen het principe van “eet tot 80% vol”.
  5. Weinig alcohol: Het dieet bevat weinig alcohol, en soms zijn er specifieke regels voor het drinken van alcohol, zoals het beperken van de hoeveelheid per week.

Deze overeenkomsten in het dieet zijn een belangrijk onderdeel van de gezonde levensstijl van mensen uit de Blue Zones en dragen bij aan hun lange levensduur en goede gezondheid.

Veel plantaardig voedsel in de Blue Zones
Veel plantaardig voedsel in de Blue Zones

Hoe oud worden mensen gemiddeld in de blue zones?

In de Blue Zones worden mensen gemiddeld ouder dan in andere delen van de wereld. De gemiddelde levensverwachting varieert afhankelijk van de specifieke Blue Zone locatie, maar in sommige gevallen kan deze oplopen tot boven de 90 jaar.


Bijvoorbeeld, in de Blue Zone van Ikaria in Griekenland leven veel mensen tot hun negentigste of honderdste verjaardag, en in de Blue Zone van Okinawa in Japan leven veel mensen tot boven de 90 jaar. Ook in de Blue Zone van Sardinië in Italië en Nicoya in Costa Rica zijn er veel mensen die oud worden en gezond blijven tot op hoge leeftijd.

Het is belangrijk op te merken dat deze mensen niet alleen oud worden, maar ook gezond blijven tot op hoge leeftijd, wat aantoont dat de combinatie van een gezonde levensstijl en het dieet een belangrijke rol spelen in het bereiken van een lange, gezonde levensduur.

Welke kookboeken schrijven over Blue Zones?

Er zijn veel boeken geschreven over het dieet dat past bij de Blue Zones. Onderstaande boeken zijn echte aanraders om je te verdiepen in dit thema.

Ontvang de leukste rondreizen die ik heb ontdek gratis in je inbox.

Mis geen avontuur en voeg je bij talloze andere reizigers en abonneer je op mijn gratis nieuwsbrief.

Hoi!

Ik ben Ralph, woonachtig in Spanje met mijn vrouw en kind. Roadtrips zijn mijn favoriete manier van reizen. Ik heb een aantal onvergetelijke rondreizen gemaakt, waaronder langs de Westkust van Amerika in 2014, Canada in 2015, en het noordoosten van Spanje in 2022. Daarnaast ben ik een groot fan van de diversiteit van Europa. Er is nog zoveel te ontdekken met elk land zijn unieke charme en cultuur.

Welke weg neem jij?

Plaats een reactie