Inspiratie Reageer
Home » Blogs » Onze tips voor een autorondreis langs de meest bijzondere kastelen van Schotland

Onze tips voor een autorondreis langs de meest bijzondere kastelen van Schotland

Om hun macht en successen te beschermen maar ook om te pronken met hun rijkdom waren de Schotten vroeger gek op kastelen, ze hebben er ongeveer drie duizend. Tegenwoordig dienen ze vooral voor toeristen en mooie foto’s.
Wij nemen je mee naar de 8 meest bijzondere kastelen in Schotland:

#1 Kelburn Castle

kelburn-castle-1637063_1280
We beginnen meteen met het meest bijzondere exemplaar, te vinden in Largs. Een deel van dit kasteel is versierd met psychedelische graffiti door Braziliaanse kunstenaars als tijdelijke oplossing tot de renovatie zou starten maar het beviel de omwoners zo goed dat het voorlopig mag blijven. Het geeft een unieke twist aan een kasteel dat stamt uit de 12e eeuw. Op het landgoed, dat sinds de jaren 70 open is voor publiek vind je een geheime tuin, watervallen en een groot bos. Omdat het kasteel nog steeds als huis gebruikt wordt is het alleen open voor bezoekers in de zomermaanden.

#2 Stirling Castle

stirling-1185561_1280
Het Stirling kasteel kent een rijke geschiedenis, het begon vanaf de 12e eeuw als woonhuis van de Schotse koning en heeft sindsdien huis geboden aan verschillende Schotse Royals. Verder herken je het kasteel misschien uit de film Braveheart of als achtergrond van muziekdvd’s van Bob Dylan en R.E.M.
Er hebben veel veldslagen plaatsgevonden in Stirlingen er is veel bloed gevloeid. Op het kasteel en landgoed worden diverse activiteiten georganiseerd om deze geschiedenis in stand te houden. Zo kun je een exposities over de vorige inwoners bezoeken en een kijkje nemen in het leven in de middeleeuwen door acteurs en actrices.
Nog een leuk feitje, in 1507 vond de eerst vastgelegde vliegpoging op dit landgoed plaats. John Damian geloofde te kunnen vliegen met zelfgemaakte vleugels gemaakt van hout, stof en veren, hij is niet verder gekomen dan onderaan de heuvel van het landgoed maar heeft de poging overleefd.


#3 Edinburg Castle

scotland-1607908_1280
In Schotland’s hoofdstad vind je Edinburgh Castle gelegen op de Castle Rock. Er zijn delen van het kasteel terug gevonden die uit de 10e eeuw lijken te stammen. In de 14e eeuw is er een oorlog gaande tussen Schotland en Engeland zoals we ze nu kennen. Edinburgh Castle is het belangrijkste kasteel op dit moment en wisselt steeds van eigenaar.
Het terrein rond het kasteel bestaat uit verschillende gebouwen zoals de militaire gebouwen, National War Museum of Scotland en het Royal Palace waar op dit moment de kroonjuwelen van Schotland bewaard worden. Tip: schaf je tickets voor je bezoek aan en sla de wachtrij over.

#4 St. Andrews Castle

st andrews
In St. Andrews vind je de overblijfselen van een ooit imposant kasteel. Gebouwd voor de bisschoppen van de St. Andrews kathedraal in de 14e eeuw. Maar St. Andrews is ook gebruikt als staatsgevangenis, want misschien zijn grimmige locatie op een steile klif omringd met rotsen verklaard. Onder het terrein bevinden zich mijnen en een kerker die te bezoeken zijn.
Door de vele vechtpartijen zijn er delen van het kasteel vernietigd en weer bijgebouwd. Sinds de 16e eeuw is er niks meer aan onderhoud van het kasteel gedaan en in 1801 stortte de grote hal in het water.

#5 Glamis Castle

Glamis castle
Dit imponerende kasteel is te vinden in Angus op een halfuur rijden van Dundee. Shakespeare’s MacBeth woonde in dit kasteel evenals de  Queen Elizabeth en haar ouders en zusje, die hier tijdelijk gewoond hebben.
Als je van een beetje griezelig houdt is Glamis zeker een aanrader, het staat bekend om zijn vele spookverhalen.  Zo is er het monster van Glamis, schijnen er vampierkinderen in de muren gemetseld te zijn, kwam de duivel zelf op bezoek om “Earl Beardie” te vervloeken en zweeft er een dame in wit rond over het terrein. Genoeg redenen om het kasteel eens te bezoeken.

#6 Dunnottar Castle

dunnottar castle
Gelegen aan de oostkust van Schotland bij Stonehaven liggen de resten van Dunnottar Castle. Het kasteel speelde een belangrijke rol in de Engelse burgeroorlog vanwege de locatie aan de kust. Voordat de kroonjuwelen naar Edinburgh Castle werden gebracht lagen ze verstopt in Dunnottar, samen met alle belangrijke schatten van Schotland. Tot op een dag het Engelse leger het kasteel aanviel, de zwangere vrouw van de gouverneur heeft de kroonjuwelen in haar jurk naar buiten gesmokkeld en zo Schotland’s eer gered. Daarnaast is het kasteel verschillende keren aangevallen door de Vikingen, Romeinen en Noormannen. In 1925 is het kasteel opgekocht door de Pearson familie die het hebben gerestaureerd en opengesteld voor publiek.
Ook zin gekregen in een fly & drive in Schotland? Bekijk onze pagina voor de beste aanbiedingen.


Ontvang de leukste rondreizen die ik heb ontdek gratis in je inbox.

Mis geen avontuur en voeg je bij talloze andere reizigers en abonneer je op mijn gratis nieuwsbrief.

Hoi!

Ik ben Ralph, woonachtig in Spanje met mijn vrouw en kind. Roadtrips zijn mijn favoriete manier van reizen. Ik heb een aantal onvergetelijke rondreizen gemaakt, waaronder langs de Westkust van Amerika in 2014, Canada in 2015, en het noordoosten van Spanje in 2022. Daarnaast ben ik een groot fan van de diversiteit van Europa. Er is nog zoveel te ontdekken met elk land zijn unieke charme en cultuur.

Welke weg neem jij?

Plaats een reactie