Voorbereiding vakantie Reageer
Home » Blogs » 9 Regels ‘to keep in mind’ wanneer je gaat rijden in het buitenland

9 Regels ‘to keep in mind’ wanneer je gaat rijden in het buitenland

Iedereen heeft het wel eens gedaan, rijden in het buitenland. Net over de grens in Duitsland en België of aan de andere kant van de wereld in de Verenigde Staten of Australië. Het blijft toch een beleving op zich. De reden dat het soms lastig voor je is heeft veelal te maken met de regelgeving in deze landen. Met name de regels die je niet gewend bent in ons fijn gestructureerde Nederland. Daarom dit artikel, waarin de experts van Flydrivevakantie.com je vertellen welke 9 bijzondere regels belangrijk zijn om in je achterhoofd te houden tijdens het rijden in het buitenland.  
Rijden in het buitenland#1 Wegcondities
Hoor je jezelf wel eens foeteren over een gat in de weg waar je zojuist met je mooie bolide doorheen reed? Dat is nog niks, in verhouding met andere landen heeft Nederland een fantastisch niveau wat betreft wegconditie. Wanneer je in het buitenland gaat rijden moet je soms slingeren langs alle gaten. Pas daarom ook je rijstijl aan in het buitenland, want voor je het weet heb je panne en dat wil je niet op een verlaten weg ergens in de rimboe.
#2 Kant van de weg
Iedereen weet natuurlijk dat je in Groot Brittannië aan de linkerkant van de weg moet rijden. Maar wist je ook dat dit in onder andere Australië, Zuid-Afrika, Suriname en Japan ook het geval is? Er zijn waarschijnlijk meer landen waar je links moet rijden dan je denkt, dus check dit altijd even voordat je op reis gaat!
#3 Maximumsnelheid
Elk land heeft zijn eigen snelheidsregels. Wist je bijvoorbeeld dat op de snelweg in Polen maximaal 140 km/u is toegestaan en in Noorwegen maximaal 100 km/u? Dat is echter wel Europa, in andere delen van de wereld kom je nog veel radicalere maximumsnelheden tegen. In Suriname bijvoorbeeld, daar is de maximumsnelheid op autowegen 80 km/u. Daarbij moet worden opgemerkt dat, als je het voor elkaar krijgt om op deze wegen harder te rijden, je waarschijnlijk achter het stuur van een tank zit.
#4 Brandblusser, Verbanddoos, Alcoholtester
In veel landen is het hebben van bepaalde artikelen in de auto verplicht. Zo is het sinds 2014 in Frankrijk verplicht om een Alcoholtester in de auto te hebben liggen. Mocht je worden aangehouden, dan zal de politie je vragen deze te gebruiken. De brandblusser en verbanddoos komen wat dat betreft meer voor, in bijvoorbeeld België is dit verplicht. Zie deze blog over de verplichte veiligheidsbenodigdheden in het buitenland om hier meer over te lezen.
#5 TankenTanken in het buitenland
Bekijk voordat je op reis gaat goed wat de exacte naam van de benzine soort is die jij moet hebben. Dit voorkomt verkeerd tanken met alle gevolgen van dien. Belangrijk is te kijken naar het octaangetal, in Nederland kennen we over het algemeen de getallen 95 (Euro95) en 98 (SuperPlus).
#6 Internationaal rijbewijs
In veel landen buiten de Europese Unie is het verplicht een Internationaal Rijbewijs bij je te hebben. Dit rijbewijs is een vertaling van je originele Nederlandse rijbewijs in meerdere talen. Het internationale rijbewijs kun je gewoon in Nederland aanvragen, vergeet niet je Nederlandse rijbewijs ook mee te nemen op reis. Er zijn ook uitzonderingen, China erkent bijvoorbeeld geen internationaal rijbewijs. Controleer daarom altijd of je wel mag rijden in het desbetreffende land voordat je op reis gaat.
#7 ‘Keep your lane’
Een andere bijzondere verkeersregel is het ‘keep your lane’ principe dat je in de Verenigde Staten gaat tegenkomen. Wellicht haal je het al uit de Engelse zin, want dit principe wil niets anders zeggen dan in je rijbaan blijven. Dit is geen daadwerkelijk vastgestelde regel, maar een ongeschreven regel op de Amerikaanse snelwegen. Het idee hierachter is dat het moet voorkomen dat bestuurders gaan zwerven over de rijbanen met remacties tot gevolg.
#8 Dieren
Misschien niet het eerste waar je aan dacht bij regels in het buitenland. Het gaat hierbij namelijk vooral om aanrijdingen met Dieren. In Saoedi Arabië bijvoorbeeld, mocht je daar een kameel aanrijden, dan zal de eigenaar van deze kameel je verplichten deze te kopen of een vergoeding neer te leggen. Let dus op de geliefde diertjes!
#9 Voorrangsregels
Tot slot zijn er veel verkeersregels anders geregeld dan in Nederland. In de Verenigde Staten mag je bijvoorbeeld door rood rijden. Nee, niet altijd maar alleen rechtsaf op kruispunten, dit wordt in dit land ‘turn on red’ genoemd. Veel kruispunten hebben echter een ‘no turn on red’ bord dat zegt, je raadt het al, niet afslaan bij rood.
Er zijn nog veel meer zaken waar je rekening mee moet houden als je gaat rijden in het buitenland. Bereid je dus goed voor! Check alles dubbel, want je wilt natuurlijk niet voor vervelende verassingen komen te staan.

Ontvang de leukste rondreizen die ik heb ontdek gratis in je inbox.

Mis geen avontuur en voeg je bij talloze andere reizigers en abonneer je op mijn gratis nieuwsbrief.

Hoi!

Ik ben Ralph, woonachtig in Spanje met mijn vrouw en kind. Roadtrips zijn mijn favoriete manier van reizen. Ik heb een aantal onvergetelijke rondreizen gemaakt, waaronder langs de Westkust van Amerika in 2014, Canada in 2015, en het noordoosten van Spanje in 2022. Daarnaast ben ik een groot fan van de diversiteit van Europa. Er is nog zoveel te ontdekken met elk land zijn unieke charme en cultuur.

Welke weg neem jij?

Plaats een reactie