Voorbereiding vakantie Reageer
Home » Blogs » Checklist: in 5 stappen een goede reisverzekering afsluiten

Checklist: in 5 stappen een goede reisverzekering afsluiten

Je hoopt natuurlijk dat er tijdens je fly & drive vakantie niets vervelends gebeurt. Maar als dat onverhoopt wel zo is, is een goede reisverzekering wel zo fijn. Een reisverzekering vergoedt de kosten van bijvoorbeeld gestolen of beschadigde bagage, automobilistenhulp of medische zorg. Welke dekkingen belangrijk zijn, hangt af van het soort vakantie. We helpen je graag op weg met deze checklist.

1. Kortlopende of doorlopende reisverzekering?

Je kunt kiezen uit een kortlopende reisverzekering of een doorlopende reisverzekering. Een kortlopende reisverzekering sluit je alleen af voor de eerstvolgende vakantie, en vervalt daarna weer. Met een doorlopende reisverzekering blijf je, zoals de naam al aangeeft, doorlopend verzekerd. Ook als je bijvoorbeeld een weekendje in Nederland overnacht. Als je meerdere keren per jaar en/of langer dan drie weken op vakantie gaat, is een doorlopende reisverzekering voordeliger. Voor een paar euro per maand ben je dan het hele jaar verzekerd. Daarnaast hoef je dan ook niet telkens opnieuw een reisverzekering af te sluiten.

2. Bepaal de dekking die je nodig hebt

Welke dekking je precies nodig hebt, hangt af van je vakantie. Alle reisverzekeringen bieden standaard dekking voor diefstal, vermissing of beschadiging van je bagage. Daarnaast kun je je ook nog verzekeren voor onder meer:


  • Geneeskundige kosten
  • Wintersport
  • Onderwatersport
  • Gevaarlijke sporten als parachutespringen, bergbeklimmen en raften
  • Automobilistenhulp
  • Repatriëring (onverwachte terugkeer naar huis vanwege een ongeval of ziekte)

3. Check wat al bij andere verzekeringen vergoed wordt

Sommige zaken die je bij je reisverzekering kunt meeverzekeren, heb je misschien al bij andere verzekeringen ondergebracht. Bijvoorbeeld geneeskundige kosten via je zorgverzekering of automobilistenhulp via je autoverzekering of pechhulpdienst. In dat geval is het niet nodig om dit ook bij je reisverzekering mee te verzekeren.

4. Wel of geen annuleringsverzekering?

Bij je reisverzekering kun je ook een annuleringsverzekering afsluiten. Ook hier kun je kiezen uit een kortlopende of een doorlopende verzekering. Een annuleringsverzekering vergoedt de kosten als je reis onverwachts niet doorgaat of als je eerder naar huis moet. Na het boeken van je vakantie heb je meestal zeven dagen de tijd om deze verzekering af te sluiten.
Een annuleringsverzekering is niet verplicht, maar wel verstandig. Want als je een vakantie moet annuleren en geen annuleringsverzekering hebt, zijn alle gemaakte kosten voor bijvoorbeeld een hotel, appartement of vliegreis voor eigen rekening.

5. Vergelijk verschillende reisverzekeraars

Wanneer je een vakantie boekt bij een reisorganisatie of boekingssite, biedt deze organisatie vaak een reis- en annuleringsverzekering aan. Maar dat is een algemene verzekering die niet op jouw vakantie is afgestemd. Het gevolg is dat je vaak te veel premie betaalt. Maak daarom altijd een vergelijking van reisverzekeraars via een vergelijkingssite als Independer. Dan weet je zeker dat je een reisverzekering kiest die op jouw behoeften aansluit.

Ontvang de leukste rondreizen die ik heb ontdek gratis in je inbox.

Mis geen avontuur en voeg je bij talloze andere reizigers en abonneer je op mijn gratis nieuwsbrief.

Hoi!

Ik ben Ralph, woonachtig in Spanje met mijn vrouw en kind. Roadtrips zijn mijn favoriete manier van reizen. Ik heb een aantal onvergetelijke rondreizen gemaakt, waaronder langs de Westkust van Amerika in 2014, Canada in 2015, en het noordoosten van Spanje in 2022. Daarnaast ben ik een groot fan van de diversiteit van Europa. Er is nog zoveel te ontdekken met elk land zijn unieke charme en cultuur.

Welke weg neem jij?

Plaats een reactie