algarve

Fly & Drive Algarve

Algarve is één van die vakantiebestemmingen waar je eigenlijk ooit een keer geweest moet zijn. Algarve is de Zuid-Portugese provincie die zeer geliefd is bij toeristen. Het staat vooral bekend als het zuidelijkste gebied van Europa. Mooie zandstranden, Zuid-Europese cultuur, rijke cultuurhistorie, heerlijk eten en de inwoners zijn bijzonder vriendelijk. Dit zijn de ijzersterke kenmerken waarmee je in aanraking komt als je de mooie Portugese Algarve bezoekt. Er zijn diverse aanbieders die vliegen naar de luchthaven Faro en ook aanbieders van huurauto’s zijn goed vertegenwoordigd in de Algarve. Beginnen de vakantiekriebels al? Lees hieronder ons reisverslag van onze fly & drive vakantie in de Algarve.

Rondreis door Algarve

fly-drive-algarve-route

Faro (zie A op de kaart) is de hoofdstad van Algarve waar tevens onze fly & drive reis begint. In de ochtend zijn we bij het hotel aangekomen, dit geeft ons de optie om op de eerste dag rustig te oriënteren. De eerste drie dagen zijn we in Faro gebleven. 2000 jaar terug legde de Romeinen een enorme haven neer om de handel te bevorderen. Dit is ook het eerste dat we bezichtigen. De haven is echt veel groter dan verwacht en wat een mooie jachten liggen hier, onvoorstelbaar dat iemand zich dit kan veroorloven. De haven is zeker de moeite waard om gezien te hebben! Daarnaast zijn we de stad verder gaan verkennen. Je krijgt echt het gevoel alsof je de Romeinse tijd herleeft. De historische gebouwen zijn net oude reünies zoals je ze regelmatig voorbij zag komen in je geschiedenisboeken op de middelbare school.

uitzicht-bergen-algarveBij aankomst op het vliegveld stond onze huurauto klaar, waarmee we de derde dag vertrekken naar Tavira (B op de kaart). het stadje ligt ongeveer 20 km van de Spaanse grens. Tavira wordt sterk gekenmerkt door grote witte pilaren en gebouwen. In de binnenstad vind je het bekende stadse pleintje dat zeer geliefd is bij de inwoners. De vis die hier bij de visrestaurants te krijgen is is echt verrukkelijk. Dit is zeker een aanrader als je een visliefhebber bent.

De volgende dag vertrekken we vroeg, omdat we een aardig lang stuk voor de boegen hebben. Portimão (zie C op de kaart) is minder toeristisch dan andere steden. Onder de inwoners staat het bekend als de stad waar de grote schepenbouw van Portugal plaatsvindt en is het bekend om zijn lokale unieke winkels. Bij aankomst is het erg druk in Portimão, drukker dan verwacht. Blijkbaar is vandaag de maandelijkse markt. We parkeren de auto en dwalen een beetje over de markt rond. Het is bijzonder leuk om te zien hoe elk kraampje zijn speciale zelfgemaakte producten verkoopt. Verder verkennen we nog een beetje de stad en daarna gaan we terug naar de auto om door te trekken voor onze volgende bestemming, Lagos (D op de kaart).

Lagos is een klein prachtig stadje en één van populairste Portugese plaatsjes voor toeristen. Het heeft een lange geschiedenis die zijn sporen op het kleine stadje achter hebben gelaten. Over Lagos hebben we voor vertrek goede verhalen gehoord, waardoor we erg enthousiast zijn bij aankomst. We zijn vooral nieuwsgierig waarom het zo populair is. Het is niet te ontkennen dat Lagos op het eerste gezicht adembenemend is. De kliffen en stranden bij de kust zijn verbazingwekkend schoon en vooral fenomenaal mooi. We dachten dat zulke plekken alleen in films bestonden, maar de kustlijn van Lagos bewijst het tegendeel.

rots-landschap-algarveDe volgende ochtend vertrekken we naar het zuidelijkste stadje van Europa: Sagres (zie E op de kaart). Het wemelt er van de surfers. Mensen over de hele wereld komen naar Sagres om hun surfskills te trainen. Op het zuidwestelijkste Portugese plaatsje waait het bijna altijd, waardoor de kustlijn beschikt over enorme vloedgolven. Het is heerlijk om een dagje mee te gaan in de relaxte sfeer van de surfers. In de omgeving bezichtigen we een paar kastelen, deze werden door de Romeinen vroeger gebruikt als verdedigingslinie.

Aljezur (F op de kaart) is een klein Portugees dorpje met 6000 inwoners. Onder de bevolking is het ontzettend populair vanwege de kustlijn. Het water is helderblauw en de kustlijn is adembenemend mooi. In een ochtend doen we dit dorpje aan en daarna rijden we door naar onze laatste bestemming: São Marcos da Serra.

São Marcos da Serra is net als Aljezur ook een erg klein dorpje. Het kent ‘maar liefst’ 1500 inwoners. In de eerste instantie waren wij ook een beetje sceptisch en vroegen we ons af of dit een kijkje nemen waard was. We hoorde verhalen dat de omgeving prachtig zou moeten zijn. We besloten om in de middag de omgeving te ontdekken. Aan het einde van de dag blijkt de tijd voorbij gevlogen te zijn. Het gebied is erg heuvelig en groen. De wandelroutes door het natuurgebied zijn in één woord prachtig. Het gebied is erg populair bij kampeerders, vanwege de rust en bijzondere omgeving.Onze laatste nacht slapen we in een caravan, een keer iets anders dan telkens de hotels.algarve De volgende dag vertrekken we vroeg, omdat het vliegtuig in de avond vertrekt. Het is ontzettend fijn dat we de auto kunnen afgeven bij het vliegveld. De service is uitstekend en zonder moeite is alles zo gepiept. Wil je de hele Algarve zien? Dan is het aan te raden om hier minimaal 2 weken voor uit te trekken. Als je maar enkele delen van de Portugese Algarve wilt zien heb je vanzelfsprekend minder dagen nodig.

Klimaat Algarve

De provincie Algarve is gelegen in het zuiden van Portugal. Het gebied ligt dicht tegen de Evenaar aan, wat het hele jaar door voor veel zonnige dagen zorgt. De Algarve wordt dan ook beschouwd als één van de warmste gebieden van Europa. De temperatuur daalt in de wintermaanden naar zo’n 16 graden Celsius en in de zomermaanden kan het vliegensvlug oplopen tot meer dan 35 graden Celsius. De natste maanden van de Algarve zijn december, januari en februari. Er valt dan zo’n 75 mm. In vergelijking met Nederland is dit nog steeds erg weinig, want in de regenachtigste maanden van Nederland valt ongeveer 130-150 mm regen.

Bezienswaardigheden fly & drive Algarve

  • Faro haven
  • Praca da Republica
  • Fortaleza Sagres Fort

Deze reis is te boeken bij:

Wil je een volledig verzorgde fly & drive vakantie boeken? Kijk dan eens naar het mooie vakantie aanbod van de volgende aanbieders: