Inspiratie Reageer
Home » Blogs » Musea in Europa waar je uren kunt spenderen

Musea in Europa waar je uren kunt spenderen

Op een regenachtige vakantiedag is er niks fijners dan een nieuw museum ontdekken, uren rondwandelen en kunstenaars ontdekken waar je nog nooit van gehoord had. In Europa vind je ontzettend veel bijzondere musea, Italie heeft er bijvoorbeeld al 5.000 en wist je dat het Louvre het best bezochte museum ter wereld is?

#Louvre, Parijs

louvre-2245858_1920
We beginnen meteen met dit bijzondere gebouw. In 2016 bijna 7,5 miljoen keer bezocht en gevuld met 38,000 kunstobjecten. Met als bekendste werk natuurlijk da Vinci’s Mona Lisa en meer van deze meester.  Van de Nederlandse meesters als Rembrandt en Vermeer zijn er ook werken te vinden. Het oudste beeld in het museum is het geschatte 9.000 jaar oude Ain Ghazal gevonden in Jordanië.
Koop van tevoren je ticket om de wachtrij over te slaan of bezoek het museum ’s avonds met korting op woensdag of vrijdagavond tot 9 uur.

#Vasa Museum, Stockholm

vasa-museum-1260536_1920
Het Vasa Museum is naast het Aarhus Kunstmuseum in Denemarken het best bezochte museum in Scandinavië. Het hele gebouw staat in het teken van scheepsvaart,  Het in 1627 gebouwde schip, Vasa was met 3 andere oorlogschepen deel van de Zweedse vloot en waarschijnlijk op weg om Polen aan te vallen. Voor het de haven verliet zonk het schip waar het meer dan 300 jaar bewaard bleef onder water. Naast dit gigantische vaartuig leer je in Vasa alles over het scheepsleven van de 17e eeuw en wat de Dertigjarige Oorlog in Zweden heeft gedaan.


#Akropolis Museum, Athene

acropolis-2092534_1920
Het Akropolis van Athene is een berg, het hoogste punt van de stad, waar vanaf de 6e eeuw voor Christus gigantische tempels ter ere van de goden werden gebouwd. Het Pantheon was zichtbaar vanaf de zee en gaf de stad een hoop aanzien. Het Akropolis zelf met de restanten van deze tempels is nog steeds te bezoeken. Maar om meer te leren over deze tijd en gebruiken van de oude Grieken bezoek je het museum te vinden onder aan de berg. Beelden, gebruiksvoorwerpen en zelfs inscripties worden verdeeld over vijf afdelingen die verschillende periodes uitlichten.
Bezoek het Akropolis zelf in de ochtend wanneer de zon nog niet op z’n warmst is en het gekoelde museum in de namiddag. Plan je bezoek van tevoren en doe mee aan een tour met gids die al je vragen over deze bijzondere periode kan beantwoorden.

#Vaticaan Museum, Rome

st-peters-basilica-2875093_1920
Het kleinste land in Europa, Vaticaanstad, biedt huis aan het meest bezochte museum van Italië.  Nou is het bijzondere gebied al een bezienswaardiheid opzich met het historische plein en de Zwitserse Garde, het museum bestaat uit verschillende onderdelen en de legendarische Sixtijnse kapel. In de verschillende zalen vind je de kunstverzamelingen van voorgaande Pausen en werken die in opdracht voor hen zijn gemaakt. Laat je niet afschrikken van de wachtrij die gewoonlijk de hele straat in beslag neemt, met een online ticket ben je zo binnen, tip boek er een audiotour mee om meer te leren over de geschiedenis van de kunstwerken.
Sla ook zeker de tuinen van het museum niet over en als je niet bang bent voor hoogtes, klim dan helemaal naar de top van de Sint-Pietersbasiliek voor het beste uitzicht over het Vaticaan.

#Prado Museum, Madrid

madrid-1758045_1920
Samen met het Thyssen-Bornemisza en het Reina Sofia museum vormen deze kunstgebouwen de Gouden Kunstdriehoek. Dit maakt Madrid een van de populairste bestemmingen voor kunstliefhebbers. Waar de andere twee zich richten op westerse of moderne schilderkunst vind je in het Prado vooral werken vanaf de 12e eeuw met een eerbetoon aan de Spaanse meesters. Zo begroet een 3 meter hoog beeld van de hofschilder Velázquez de bezoekers en heeft hij zijn eigen zaal met onder andere zijn bekendste werk Las Meninas. Maar ook Las Lanzas waarin je de overgave van Breda in tijd van de Tachtigjarige Oorlog ziet. Breda is niet het enige stukje Nederland in het Prado museum, ook een aantal werken van surrealistische kunstschilder Jeroen Bosch zijn hier te zien.
Trek gerust een dag uit voor het bezichtigen van alle werken in dit museum of boek een tourgids die je in anderhalfuur meeneemt langs de verschillende werken.
 
Heb je nog een museum ontdekking in Europa?

Ontvang de leukste rondreizen die ik heb ontdek gratis in je inbox.

Mis geen avontuur en voeg je bij talloze andere reizigers en abonneer je op mijn gratis nieuwsbrief.

Hoi!

Ik ben Ralph, woonachtig in Spanje met mijn vrouw en kind. Roadtrips zijn mijn favoriete manier van reizen. Ik heb een aantal onvergetelijke rondreizen gemaakt, waaronder langs de Westkust van Amerika in 2014, Canada in 2015, en het noordoosten van Spanje in 2022. Daarnaast ben ik een groot fan van de diversiteit van Europa. Er is nog zoveel te ontdekken met elk land zijn unieke charme en cultuur.

Welke weg neem jij?

Plaats een reactie