Inspiratie Reageer
Home » Blogs » Deze gebakjes moet je proeven!

Deze gebakjes moet je proeven!

Zoetekauwen opgelet! We hebben het al gehad over verschillende wereldgerechten, maar er zijn ook genoeg gebakjes om te proeven tijdens je fly & drive vakantie. Ken je deze al?

# Kanelbulle (Zweden)

In heel Scandinavië komen kaneelbroodjes voor. De Zweedse variant, kanelbulle, en zijn zo populair dat er zelfs een speciale feestdag voor is: Kanelbullens Dag (4 oktober). Maar de broodjes worden niet alleen dan gegeten, ze mogen elke dag wel gegeten worden met ‘fika’. Fika is de Zweedse vorm van koffiepauze, waar ze koffie en een (zoet) broodje nemen. Ze nemen dan graag een kanelbulle en gaan even kletsen met collega’s of vrienden.

# Melktaart (Zuid-Afrika)

Melktaart, of melktert, bestaat uit een krokante bodem en een puddingachtige vulling van melk en kaneel. De vulling is fluweelzacht en wordt meestal meegebakken in de oven, zoals bij een cheesecake. De taart heeft een heel eigen maar heel aangename smaak. Een must-try voor reizigers in Zuid-Afrika!


# Loukoumades (Griekenland)

Loukoumades zijn de Griekse variant van oliebollen. Er is ook een Turkse variant (Lokma), net als bij veel andere gerechten want deze cuisines hebben veel gelijkenissen. Loukoumades zijn kleine gefrituurde deegballetjes die worden doordrenkt met een siroop van honing, oranjebloesem en sesam. Mierzoet, maar zo lekker!

# Pecan Pie (Verenigde Staten)

De pecan pie komt oorspronkelijk uit het zuiden van de Verenigde Staten en wordt voornamelijk gegeten tijdens de feestdagen zoals Thanksgiving. De pecan pie bestaat uit een krokante korst en een vulling van ei, suiker, boter en pecannoten.

# Pastel de Nata (Portugal)

Pastéis de Nata zijn de nationale gebakjes van Portugal. Een krokante bodem gevuld met custard wordt op hoge temperatuur afgebakken waardoor er een mooi gekleurd korstje ontstaat. Het originele recept is in handen van de Fábrica dos Pastéis de Belém in Lissabon, maar overal in Portugal zijn er heerlijke varianten te vinden.

# Lamingtons (Australië)

Lamingtons zijn kleine vierkante gebakjes van luchtige cake, overgoten met chocoladeglazuur en kokosrasp. De Australiërs zelf zijn er gek op en hebben de Lamingtons verkozen tot het nationale gebakje van het land. Soms worden de Lamingtons ook gevuld met jam en slagroom. Ze zijn verkrijgbaar bij cafés en bakkerijen en zeker de moeite waard!


# Scones(Schotland)

Scones komen van oorsprong uit Schotland, maar worden ook veel gegeten in het hele Verenigd Koninkrijk, Australië, Ierland en Canada. De platte luchtige broodjes worden geserveerd met clotted cream(dikke slagroom) en jam bij de afternoon tea. Lekker!

Staat jouw favoriete gebakje op de lijst? Laat het weten in de comments!

Ontvang de leukste rondreizen die ik heb ontdek gratis in je inbox.

Mis geen avontuur en voeg je bij talloze andere reizigers en abonneer je op mijn gratis nieuwsbrief.

Hoi!

Ik ben Ralph, woonachtig in Spanje met mijn vrouw en kind. Roadtrips zijn mijn favoriete manier van reizen. Ik heb een aantal onvergetelijke rondreizen gemaakt, waaronder langs de Westkust van Amerika in 2014, Canada in 2015, en het noordoosten van Spanje in 2022. Daarnaast ben ik een groot fan van de diversiteit van Europa. Er is nog zoveel te ontdekken met elk land zijn unieke charme en cultuur.

Welke weg neem jij?

Plaats een reactie