Superhandig Reageer
Home » Blogs » Tips voor links rijden tijdens je fly drive vakantie

Tips voor links rijden tijdens je fly drive vakantie

In een groot deel van onze fly & drive bestemmingen rijden ze aan de linkerkant in plaats van rechts van de weg zoals we in Nederland gewend zijn. Dat lijkt in het begin misschien spannend, maar het is een kwestie van wennen. Wij geven je wat tips om dit makkelijker te maken.

italy-2046462_1920

Landen waar ze links rijden:

Waar moet je op letten?

#Huur een auto in het land zelf. Het stuur en de versnellingspook zitten dan meteen aan de goede kant en zo weet je lichaam dat je anders moet rijden dan in Nederland. De richtingaanwijzer en ruitenwissers zitten in een linksrijdende auto ook aan de andere kant. Let op: je gas en rem zitten gewoon op dezelfde plek die je gewend bent.
#Misschien helpt het jou om in een automaat te rijden, zo hoef je je niet te focussen op schakelen met de andere hand. Wanneer je nog nooit in een automaat gereden hebt raden we je aan even een testrondje te maken.
#Maak een rustige start. Ga niet meteen met je jetlag vanaf het vliegveld achter het stuur zitten. Maak wat testrondjes op de parkeerplaats waar je de auto ophaalt. Ga als het kan begin dan met rijden met goed weer op een rustige weg buiten de spits om.
#Focus je alleen op het rijden, zorg dat er iemand met je mee rijd die je helpt met navigeren en borden lezen.
sign-2454791_1280#Wanneer je het spannend vind de eerste keer aan de linkerkant te rijden kun je de auto voor je een tijdje volgen, zo wen je aan het rijden op een manier waarop je weinig verkeerd kan doen. Oefen bochten, rotonde’s en kruispunten terwijl je goed op andere bestuurders let.
#Zorg dat je de regels kent. Lees je van tevoren in over de verkeersregels van het land dat je bezoekt. Rotonde’s worden linksom genomen, inhalen doe je ook rechts en in ieder land verschillen de regels over voorrang.
#Als je auto geparkeerd staat let dan eerst goed op waar je heen wil voor je het vak uit rijd. Uit gewoonte zul je misschien de kont van de auto de verkeerde kant op gooien terwijl je zo ander verkeer tegenhoudt en het jezelf niet makkelijker maakt.
#Als je het even niet meer weet let dan op waar de verkeersborden staan. Deze staan natuurlijk ook aan de andere kant van de weg dan je gewend bent en helpen je eraan herinneren waar je hoort te rijden.
#Je positie op de weg is een kwestie van wennen, neem bochten liever te ruim dan te krap en schrik niet als je dicht op een stoep rijdt. Je moet gewoon wennen aan waar de auto precies is, maar als je afstand houd en goed om je heen kijkt zit dit er zo weer in.
#Wees beleefd. Zelfs al maak je een inschattingsfoutje steek je hand op, verontschuldig je en leg uit dat je moet wennen aan deze manier van rijden. Sommige autoverhuurders zullen de auto van een sticker voorzien zodat de locals weten dat je niet gewend bent aan deze kant te rijden.


Ontvang de leukste rondreizen die ik heb ontdek gratis in je inbox.

Mis geen avontuur en voeg je bij talloze andere reizigers en abonneer je op mijn gratis nieuwsbrief.

Hoi!

Ik ben Ralph, woonachtig in Spanje met mijn vrouw en kind. Roadtrips zijn mijn favoriete manier van reizen. Ik heb een aantal onvergetelijke rondreizen gemaakt, waaronder langs de Westkust van Amerika in 2014, Canada in 2015, en het noordoosten van Spanje in 2022. Daarnaast ben ik een groot fan van de diversiteit van Europa. Er is nog zoveel te ontdekken met elk land zijn unieke charme en cultuur.

Welke weg neem jij?

Plaats een reactie