Fly & Drive Kos

Fly & drive Kos

TUI Logo

Boek deze reis bij TUI

Sla op in verlanglijstje

Voor het opslaan van je Fly & Drive in je verlanglijstje heb je een account nodig

488
De 3 populairste bestemmingen
Rondreis Ardennen

Rondreis Ardennen

Antwerpen

Rondreis Antwerpen

Andalusië Foto 1

Fly & Drive Andalusië

Vakantie Nederland Banner
Aanbiedingen Aanbiedingen Eliza Was HereAanbiedingen SunwebAanbiedingen De Jong Intra Aanbiedingen TUI Zelf reis samenstellen

Waarom FlyDriveVakantie.com ?

  • Inspiratie voor alle reizigers
  • Compleet aanbod van verschillende aanbieders
  • De mooiste bestemmingen
  • Krijg zin in de vakantie
De laatste blogs
man vliegveld wachten
6 tips zodat jij je geen moment verveelt tijdens je reis
oktober 19, 2021
Leukste bestemmingen voor de herfstvakantie
oktober 10, 2021
Wandelen in Nederland: Mooiste gebieden voor een herfstwandeling
september 28, 2021

In de Egeïsche zee, dicht tegen de Turkse kust ligt het kleine maar zeer populaire eiland Kos. De populariteit komt voornamelijk door het sfeervolle Kos-stad, maar ook vanwege zijn uitgaansgelegenheden. Daarnaast is het echt een fietseiland, het is rond Kos-stad redelijk oppervlakkig en je fietst gemakkelijk naar de mooiste bezienswaardigheden op het eiland. Ook ligt het vlakbij Turkije, wat het gemakkelijk maakt om een dagje Bodrum te plannen, een cultuurrijk Turks kuststadje. Toch kost het al gauw meer dan drie kwartier om met de auto om aan de andere kant van het eiland te komen, daarom valt een verblijf met huurauto ook zeer aan te bevelen. Al deze mogelijkheden maken Kos tot een leuke fly-drive bestemming!

Rondreis Kos

De warmte komt ons al tegemoet als we ons vliegtuig uitstappen na een vlucht van drie uur naar Kos Airport. Onze huurauto staat al voor ons klaar en we rijden naar Kefalos, wat links op het eiland ligt. Dit is na Kos stad het grootste stadje op Kos. We trekken meteen het Kefalos in om een beetje te verkennen. Het is een schattig dorpje met veel winkeltjes en bars. Na een korte verkenning stappen we de auto in om naar een uitzichtpunt te rijden, wat zuidelijker op het eiland. Vanaf hier hebben we een prachtig uitzicht op het eiland, de zee en het andere gebergte. In een baaitje aan het water bij Kefalos genieten we van Souflaki en de ondergaande zon. 

 

De volgende dag maken we een kleine wandeling in Plaka Forest, een bos gelegen naast Kos Airport. Dit is een populaire picknickplek voor de Grieken, waar je veel pauwen, katten en schildpadden tegenkomt die je kan voeren. Hierna rijden we naar het eeuwenoude Antimachia kasteel en tenslotte bezoeken het dorpje Kardamena waar we ons actieve gedeelte van de dag afsluiten. We leggen hier onze handdoeken op het strand en genieten de rest van de middag van de Griekse zon onder het genot van een cocktail. Hier dineren we bij een knus strandtentje waarna we met een prachtige ondergaande zon weer terugrijden naar Kefalos.

 

De volgende ochtend gaan we het eens wat oostelijker op het eiland zoeken. We pakken onze koffers en checken uit rijden naar Kos stad waar we inchecken in ons appartementje. We zitten een beetje aan de buitenrand van de stad zodat we een beetje uit de drukte van het centrum zijn. We merken aan deze kant van het eiland een stuk meer toerisme dan waar we vandaan kwamen. Toerisme is tenslotte ook de grootste inkomstenbron van Kos en we snappen nu hoe dat komt! We willen de middag gebruiken om rustig Kos stad te verkennen en trekken daarom voor de lunch hongerig de stad in, op zoek naar een leuk tentje. 

 

In Kos stad is het gezellig druk en je vindt er overal oud historische taferelen. Zo strijken we neer bij een restaurantje met uitzicht op de oude Agora, een archeologische vindplaats waar eeuwenoude muurtjes en zuilen staan. Op het Eleftherias Square, het centrale plein van Kos stad, bezoeken we een schattig marktje en kunnen we de verleiding niet weerstaan om wat souvenirs te kopen. Ook een bekende bezienswaardigheid in Kos stad, de plataan van Hippocrates. Een 500 jaar oude knoestige boom, ook weer omringd met allerlei archeologisch opgegraven zuilen. 

 

Vlakbij de plataan, staat de 14e eeuwse Neratzia vesting die lange tijd dienst heeft gehad als bescherming van de stad. Door een aardbeving in 2017 mag de ruïne niet meer betreden worden, maar ook eromheen lopen geeft ons een mooi beeld van dit vervallen kasteel. Om een beetje af te koelen nemen we een kijkje in het archeologisch museum van Kos. Dit doet ons met zijn middeleeuwse zuilen en standbeelden nog meer beseffen hoe rijk de geschiedenis van dit eiland is. Uitgeput van alle indrukken en opgedane kennis spenderen we de rest van de dag aan het strand waar we genieten van de prachtige zonsondergang.  

 

De volgende dag gaan we het wat hogerop zoeken. We staan al bijtijds en rijden naar Zia, het meest hooggelegen dorpje van Kos vanaf waar je een prachtig uitzicht hebt op Kos maar ook op de omringende eilanden en Turkije. Zia is tevens het startpunt voor de wandeling naar de hoogste berg van Kos: Mount Dikeos. Het is maar goed dat we een beetje bijtijds zijn gegaan omdat het dan nog wat minder warm is en we nog een goede parkeerplek hebben. De tocht is prachtig een eenmaal op de piek hebben we een majestueus uitzicht. Na onze terugtocht ploffen we neer op een van de vele schattige terrasjes in Zia. Het is inmiddels al een stuk drukker geworden, Zia is namelijk een van de toeristische trekpleisters van Kos. Na een verkoelende smoothie en stevige lunch rijden we weer terug. We leveren onze huurauto in, omdat we die de laatste dagen niet meer nodig gaan hebben. We vertoeven de rest van de middag aan het Lambi Beach. 

 

Ons volgende programmapunt was een dagje met de boot naar Bodrum, een Turks kuststadje tegenover het eiland. Met een snelle boot worden we in een half uur naar de Turkse kust gevaren. Als we het stadje inlopen ademt het meteen een heel andere sfeer dan op Kos. Het voelt wat exotisch aan en de bazaar en moskeeën geven het meteen een oosterse tint. Nadat we de gezellige straatjes hebben verkend lopen we terug naar de haven om de 15e eeuwse St. Peters burcht te bezoeken. Hierbinnen bevindt zich een archeologisch museum met vele vondsten uit de zee, onder andere het oudst gevonden scheepswrak uit de geschiedenis ligt hier opgesteld. Hierna bezoeken we de moderne haven van Bodrum, die een compleet contrasterend beeld geeft van het oude centrum. Het ligt hier namelijk vol met luxe jachten! Het wordt dan ook niet voor niets het Monte Carlo van de Egeïsche zee genoemd. We brengen de rest van de middag door met een verdere stadsverkenning en genieten van een Turkse lunch. Aan het eind van de middag gaat de boot weer terug naar Kos. 

 

Onze laatste volle dag besteden we door lekker uit te rusten aan het strand. De ochtend van vertrek bellen we een taxi die ons naar het vliegveld brengt en zo komt er een eind aan een fantastisch avontuur vol met ontdekkingen en opgedane kennis. 

Foto's

Bezienswaardigheden Fly & Drive Kos:

  • Plataan van Hippocrates
  • Neratzia Castle
  • Zia
  • Kefalos
  • Dagje Bodrum

Vragen over Kos:

Welke valuta accepteren ze op Kos?

Op Kos betalen ze met de Euro.

Moet ik me inenten voordat ik naar Kos ga?

Nee, je hoeft je niet speciaal in te enten voordat je naar Kos gaat.

Is er tijdverschil tussen Kos en Nederland?

Ja, op Kos is het 1 uur later dan in Nederland.

Wat voor weer is het in Kos?

Kos heeft een mediterraan klimaat met koele winters en zeer droge warme zomers.

MaandGemiddelde maximum temperatuurGemiddeld aantal mm regen
Januari14 graden101-200 mm
Februari14 graden61-100 mm
Maart16 graden61-100 mm
April19 graden6-30 mm
Mei22 graden6-30 mm
Juni27 gradennihil
Juli29 gradennihil
Augustus28 gradennihil
September25 graden6-30 mm
Oktober22 graden61-100 mm
November19 graden61-100 mm
December16 graden101-200 mm

Wat is de kwaliteit van het kraanwater in Kos?

Het kraanwater op Kos is veilig om te drinken

Kosten levensonderhoud Kos

De kosten van het levensonderhoud op Kos
Benzine: €1,60
Etentje: €12,-
Biertje: €3,-

Wat zijn typische gerechten op Kos?

Typische gerechten zijn….
– Gyros
– Moussaka
– Tsatsiki

Deze reis is te boeken bij: