Vakantie ideeën Reageer
Home » Blogs » Wandelen op Kreta: 8 prachtige wandelroutes

Wandelen op Kreta: 8 prachtige wandelroutes

Het grootste eiland van Griekenland is een populaire bestemming voor natuurliefhebbers en wandelaars. Kreta biedt een verbazingwekkende variatie aan landschappen, van hoge bergen tot kloven, van zandstranden tot dichte bossen en van charmante dorpen tot historische steden. Een fly & drive Kreta is niet voor niets zo populair onder wandelaars.

In dit blog gaan we dieper in op enkele van de mooiste wandelroutes op Kreta, van de beroemde Samariakloof tot de minder bekende maar prachtige Elafonisi-Kedrodasos route. Of je nu een ervaren wandelaar bent of gewoon op zoek bent naar een leuke manier om de natuurlijke schoonheid van Kreta te ontdekken, dit blog biedt inspiratie en praktische informatie voor een onvergetelijke wandelervaring op dit prachtige eiland.

Ontdek de mooiste plekken tijdens je wandeling op Kreta
Ontdek de mooiste plekken tijdens je wandeling op Kreta

Samariakloof (± 18 km)

De Samariakloof is een indrukwekkende kloof op Kreta en is de meest bekende en populaire wandelroute op het eiland. De route begint in het bergdorpje Omalos en loopt vervolgens 18 kilometer door de kloof naar het dorp Agia Roumeli aan de zuidkust van Kreta. Het pad gaat door een smalle, kronkelige kloof, langs hoge kliffen en langs de rivierbedding van de Samaria-rivier. Tijdens de wandeling kom je langs verschillende bezienswaardigheden, zoals de “IJzeren Poort” en de kerk van Osia Maria. Het is een lange en uitdagende wandeling, maar het uitzicht en de ervaring zijn de moeite waard. Houd er wel rekening mee dat de route alleen geopend is van mei tot oktober en dat er toegangsprijzen worden gevraagd.


Imbroskloof (± 8 km)

De Imbroskloof is een minder bekende kloof dan de Samariakloof, maar biedt nog steeds een prachtige wandelervaring. Het pad is ongeveer 8 kilometer lang en begint in het dorp Imbros, gelegen op ongeveer 60 kilometer ten zuidwesten van Chania. Tijdens de wandeling kom je langs steile rotswanden, kliffen, en door het prachtige landschap van de kloof. De Imbroskloof is minder druk dan de Samariakloof, wat betekent dat je rustiger kunt genieten van het adembenemende uitzicht en de natuurlijke schoonheid van de omgeving.

Wandel en geniet van de details op Kreta
Wandel en geniet van de details op Kreta

Loutro naar Anopolis (± 7 km)

Deze wandelroute begint in het pittoreske dorpje Loutro en loopt vervolgens langs de kust naar het nabijgelegen dorpje Anopolis. Het pad is ongeveer 7 kilometer lang en biedt spectaculaire uitzichten op de Libische Zee en de bergen van Kreta. Tijdens de wandeling kom je langs kleine strandjes, ruige kliffen en prachtige natuurlijke landschappen. Aangekomen in Anopolis kun je genieten van een verfrissend drankje in één van de lokale tavernes.

Elafonisi naar Kedrodasos (± 7 km)

Deze wandelroute begint bij het beroemde roze zandstrand van Elafonisi en loopt door de duinen naar het prachtige strand van Kedrodasos. De route is ongeveer 4 kilometer lang en biedt een prachtig uitzicht op de kristalheldere wateren van de Libische Zee. Onderweg kun je genieten van het uitzicht op de duinen en de dennenbossen die Kedrodasos omringen. Het strand van Kedrodasos is rustig en afgelegen, dus je kunt genieten van een ontspannen middag voordat je terugkeert naar Elafonisi.

Wandelen door de natuur op Kreta
Wandelen door de natuur op Kreta

Rouvas-kloof (± 11 km)

De Rouvas-kloof ligt in het hart van Kreta en biedt een prachtig uitzicht op het bergachtige landschap van het eiland. De wandelroute begint in het dorp Zaros en loopt vervolgens door de kloof naar de top van de berg Psiloritis, de hoogste berg van Kreta. De route is ongeveer 11 kilometer lang en biedt een gevarieerd landschap van bergen, bossen, rivieren en watervallen. Tijdens de wandeling kom je langs verschillende bezienswaardigheden, zoals de kerk van Agios Nikolaos en de Rouvas-waterval. Het is een uitdagende wandeling, maar het uitzicht en de ervaring zijn onvergetelijk.


Katharo-plateau (± 10 km)

Het Katharo-plateau ligt in het oosten van Kreta en biedt een prachtig uitzicht op de bergachtige omgeving. De wandelroute begint in het dorp Kritsa en loopt vervolgens naar het Katharo-plateau. De route is ongeveer 10 kilometer lang en biedt een prachtig uitzicht op de valleien en bergen rondom het plateau. Tijdens de wandeling kom je langs kleine dorpen, geïsoleerde boerderijen en verlaten kerken. Het Katharo-plateau zelf is een rustige en afgelegen plek, waar je kunt genieten van het uitzicht op de omliggende bergen en valleien.

Een verkoelende duik na een pittige wandelroute op Kreta
Een verkoelende duik na een pittige wandelroute op Kreta

Preveli-kloof (± 6 km)

De Preveli-kloof is een adembenemende kloof op Kreta en biedt een prachtig uitzicht op de Libische Zee. De wandelroute begint bij het klooster van Preveli en loopt vervolgens door de kloof naar het strand van Preveli. De route is ongeveer 6 kilometer lang en biedt een gevarieerd landschap van kliffen, rivieren en palmbomen. Tijdens de wandeling kom je langs verschillende bezienswaardigheden, zoals de “Molen van Preveli” en de “Koules”, een Venetiaans fort. Het strand van Preveli zelf is een prachtige plek om te ontspannen en te zwemmen voordat je terugkeert naar het klooster.

Bonus: Kreta deel van de E4 wandelroute (± 320 km)

De E4 wandelroute op Kreta is een langeafstandswandelroute die het eiland doorkruist van oost naar west. Het is een deel van de E4 wandelroute die door heel Europa loopt en een totale lengte heeft van ongeveer 10.000 kilometer. De E4 op Kreta loopt door een aantal van de meest spectaculaire landschappen van het eiland, waaronder hoge bergen, diepe kloven, verlaten stranden en pittoreske dorpen.

De E4 route op Kreta begint in het oosten van het eiland, in het dorp Kato Zakros, en loopt vervolgens westwaarts naar de stad Chania. De totale lengte van de route is ongeveer 320 kilometer, en het duurt meestal tussen de 16 en 20 dagen om de hele route af te leggen. De route is verdeeld in verschillende secties, elk met zijn eigen unieke landschap en uitdagingen.


Bron: Discoveronfoot.com

Een van de hoogtepunten van de E4 wandelroute op Kreta is de Samariakloof, een van de langste kloven van Europa. Deze spectaculaire kloof is ongeveer 16 kilometer lang en loopt door een adembenemend landschap van hoge rotswanden, steile kliffen en kristalheldere rivieren. Het is een van de populairste attracties op Kreta en trekt elk jaar duizenden bezoekers.

Een andere prachtige sectie van de E4 wandelroute op Kreta is de Imbroskloof, een smalle kloof die bekend staat om zijn adembenemende uitzichten en ruige landschap. De Imbroskloof is ongeveer 8 kilometer lang en loopt door een reeks van smalle paden, steile kliffen en dichte bossen.

De E4 wandelroute op Kreta biedt een geweldige manier om het eiland te verkennen en te genieten van de prachtige natuur en het landschap. Het is belangrijk om in gedachten te houden dat het een uitdagende wandelroute is, en dat het nodig kan zijn om voorafgaand aan de wandeling ervaring en conditie op te bouwen. Het is ook belangrijk om de juiste uitrusting en kleding mee te nemen en de weersomstandigheden in de gaten te houden, omdat het weer op Kreta snel kan veranderen.

Ontvang de leukste rondreizen die ik heb ontdek gratis in je inbox.

Mis geen avontuur en voeg je bij talloze andere reizigers en abonneer je op mijn gratis nieuwsbrief.

Hoi!

Ik ben Ralph, woonachtig in Spanje met mijn vrouw en kind. Roadtrips zijn mijn favoriete manier van reizen. Ik heb een aantal onvergetelijke rondreizen gemaakt, waaronder langs de Westkust van Amerika in 2014, Canada in 2015, en het noordoosten van Spanje in 2022. Daarnaast ben ik een groot fan van de diversiteit van Europa. Er is nog zoveel te ontdekken met elk land zijn unieke charme en cultuur.

Welke weg neem jij?

Plaats een reactie