Vakantie Waddeneilanden

0
Vakantie Waddeneilanden

TUI Logo

Boek deze reis bij TUI

Sla op in verlanglijstje

Voor het opslaan van je Fly & Drive in je verlanglijstje heb je een account nodig

2128
De 3 populairste bestemmingen
Rondreis Ardennen

Rondreis Ardennen

Antwerpen

Rondreis Antwerpen

Andalusië Foto 1

Fly & Drive Andalusië

Vakantie Nederland Banner
Aanbiedingen Aanbiedingen Eliza Was HereAanbiedingen SunwebAanbiedingen De Jong Intra Aanbiedingen TUI Zelf reis samenstellen

Waarom FlyDriveVakantie.com ?

  • Inspiratie voor alle reizigers
  • Compleet aanbod van verschillende aanbieders
  • De mooiste bestemmingen
  • Krijg zin in de vakantie
De laatste blogs
man vliegveld wachten
6 tips zodat jij je geen moment verveelt tijdens je reis
oktober 19, 2021
Leukste bestemmingen voor de herfstvakantie
oktober 10, 2021
Wandelen in Nederland: Mooiste gebieden voor een herfstwandeling
september 28, 2021

De Waddeneilanden zijn de eilanden ten noorden van Nederland. Deze groep eilanden bestaat uit; Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog. De eilanden liggen in de Waddenzee, wat relatief ondiep water heeft. Het ondiepe water heeft als voordeel dat het sneller opwarmt dan op diepere delen in de zee. Dit is goed voor het bodemleven en dat trekt vele vogels aan. Tijdens de eb getijden maakt de zee plaats voor extra land waar de vogels op zoek kunnen gaan naar voedsel.

 

In de zomer zijn de Waddeneilanden zeer in trek bij Nederlandse en Duitse toeristen. Dat is niet heel gek, want de eilanden hebben elk hun eigen unieke charmes en cultuur. Dit kan nogal verschillen van het Nederlandsche vaste land, waardoor het voelt alsof je je in een ander land bevindt. We nemen je mee in onze ervaring van de eilanden en vertellen je wat je er kan doen.

Waddeneilanden

Texel

Vanuit de plaats Den Helder in Noord-Holland maak je de overtocht naar Texel. Per veerboot doe je hier ongeveer 20 minuten over, afhankelijk van het weer. In de haven van Texel vind je direct het fietsverhuur. De fiets is het leukste vervoersmiddel om het eiland te verkennen en dat is iets wat veel toeristen dan ook doen. Texel heeft zeven gezellige dorpen en tal van leuke bezienswaardigheden. Daarnaast is de natuur prachtig en kan je als natuurliefhebber je hart ophalen.

Deze reis is te boeken bij:

Als eerst gaan we naar Ecomare. Dit is een centrum in het westen van Texel waar zeehonden en ook vogels worden opgevangen. Hier komen we in aanraking met schattige zeehonden en krijgen we een kijkje in het leven van de dieren. Ecomare is ook buiten de opvang actief. Zo organiseren ze voor groepen toeristen excursies, waarbij je een leuke uitleg krijgt over het leven van de dieren.

In het noorden op het eiland vind je de vuurtoren van Texel. Deze vuurtoren ligt op een super mooie plek op het eiland midden tussen de groene duinen. Naast dat de vuurtoren van buiten een bezienswaardigheid is, is er in de vuurtoren ook wat te beleven. Zo kan je de vuurtoren via een wenteltrap beklimmen. Bovenin heb je prachtig uitzicht over de zee en de natuur. Het is zeker een bezoekje waard!

In het oosten bevindt zich Nationaal Park Duinen van Texel waar je te voet of op de fiets heerlijk kan genieten van de natuur. Hier lopen verschillende wandel- en fietsroutes doorheen. Het natuurgebied wisselt zich af met bossen, heidevelden en duinen. Het is een mooie plek om verschillende dieren te spotten. Mocht je op zoek zijn naar nog meer dieren, dan raden wij je aan om het TexelZoo te bezoeken. Dit is een klein dierenpark met 40 diersoorten en 500 vogelsoorten. Zo heb je verschillende roofvogels, stokstaartjes, schildpadden en nog veel meer. Het TexelZoo is een leuk uitje op het eiland.

Foto's

Vlieland

Vanuit Harlingen in Friesland brengt de veerdienst je naar de haven van Vlieland. Het eiland ligt op ongeveer twee uur varen van Harlingen en is hiermee ook het eiland wat het verst van het Nederlandse vasteland ligt. In Harlingen moet je je auto achterlaten omdat het eiland nagenoeg autovrij is. Slechts enkele bewoners van het eiland beschikken hier over de auto.

Dat je de auto niet mee kan nemen, brengt ook voordelen met zich mee. Hierdoor krijgt de natuur meer ruimte en kan je genieten van alle rust. Het eiland en de Waddenzee spelen een belangrijke rol voor veel planten en dierensoorten. Verder heb je hier de unieke gelegenheid dit allemaal te beschouwen.

Deze reis is te boeken bij:

We pakken de fiets vanaf de haven, waarna we naar het Natuurhistorisch museum fietsen. Bij de Noordwester krijg je een kijkje in de natuur en het zeeleven rondom het eiland. Dit is een mooi startpunt voor een bezoek aan het eiland omdat je zo direct veel te weten komt. In het museum is een gigantisch potvissenskelet te zien. Deze potvis is in 2004 dood aangespoeld.

Het volgende museum op onze route is Museum Tromp’s Huys. Het pand dat in 1575 is gebouwd is. Het is het oudste pand van heel Vlieland en sinds 1956 is hier het museum gevestigd. In het museum krijg je een kijkje in het leven van vroeger door de authentieke meubelen. Verder kan je prachtige schilderijen aanschouwen en hebben ze prachtige modellen van de schepen van vroeger. Het is alsof de tijd hier heeft stilgestaan. Het museum maakt een diepe indruk op ons.

Ten noordoosten van het eiland ligt zandbank De Richel. De Richel is een belangrijke broedplaats voor veel vogelsoorten. Daarnaast komen hier heel veel zeehonden. Deze rusten heerlijk uit op de zandbank die een belangrijke rol speelt in hun leefgebied. De Richel is vanaf Vlieland te zien en zo kan je de zeehonden goed bewonderen.

Terschelling

Terschelling is na Texel het grootste Waddeneiland. Vanaf Harlingen maak je de overtocht naar het eiland. Een auto meenemen naar Terschelling is toegestaan, maar wij adviseren je om de auto in Harlingen te laten staan en de fiets te pakken. De tickets voor de auto op de boot moeten in de zomer ruim van te voren geboekt worden en zijn vrij prijzig. Daarnaast is de fiets een leuke manier om het eiland te verkennen.

Het eiland heeft een mooi zandstrand dat ongeveer 30 kilometer lang is. Hier maken veel toeristen dankbaar gebruik van door in de zomer te zonnen, beachvolleyballen, wandelingen te maken of strand te jutten. Het strand is zeer in trek bij kitesurfers die dankbaar gebruik maken van de wind die hier waait. Verder zie je veel ruiters paardrijden over dit uitgestrekte strand.

Deze reis is te boeken bij:

Wij begeven ons met de fiets naar het westen van Terschelling waar we de vuurtoren Brandaris bezoeken. Deze 55 meter hoge vuurtoren is gebouwd in 1594 en is daarmee de oudste van Nederland. De plaats van de vuurtoren is van groot historisch belang omdat het sinds het jaar 1323 schepen via de Zuiderzee naar Amsterdam heeft geleid. Vóór de huidige toren stond hier al een vuurtoren, maar deze is in 1570 door een overstroming verwoest.

Hierna gaan we naar het iconische Drenkelingenhuisje. Dit is een houten huisje op hoge palen op het midden van het stand ten noordwesten op het eiland. Het huisje is zeer geliefd bij wandelaars en ook bij ons. Wij komen aan na een mooie wandeltocht van ruim één uur waar we op een paar andere wandelaars na enkel en alleen de natuur hebben gehoord en gezien. Een prachtige plek om naartoe te wandelen!

Ameland

Vanaf Holwerd in Friesland pak je de veerboot naar Ameland. De overtocht duurt ongeveer 50 minuten, waarbij je langs vele zandbanken vaart. De overtocht van Holwerd naar Ameland is al een bezienswaardigheid an sich. Op de veerboot is het mogelijk om de auto mee te nemen, maar omdat wij andere eilanden al per fiets hebben verkend en dit ons zo beviel, nemen we enkel onze fiets mee.

Ameland biedt de toeristen veel, want hier heb je twéé zwembaden, een golfbaan en een groot natuurcentrum. Dit natuurcentrum is een ruim ingericht museum waar je inzicht krijgt in hoe ze de natuur op het eiland behouden. Hierdoor ga je de natuur op het eiland meer waarderen. Daarnaast ligt het centrum op een prachtige hoge plek waar je vanuit de uitkijktoren 360 graden het eiland kan overzien.

Deze reis is te boeken bij:

Nadat we het natuurcentrum Ameland hebben bezocht, fietsen we naar Beachclub The Sunset in het westen op het eiland. Dit is een goed half uur fietsen en onderweg fiets je langs wat kleine dorpjes. Beachclub The Sunset ligt aan strand Hollum. Vanaf hier heb je uitzicht op Terschelling. In het strandpaviljoen genieten we van het uitzicht en van wat heerlijke borrels en hapjes. Dit is de ideale plek om te genieten van zonsondergang.

De volgende dag gaan we vliegen. Ameland heeft een eigen vliegveld waar rondvluchten worden georganiseerd. We vliegen over alle Waddeneilanden waar we een uniek uitzicht hebben vanaf het vliegtuigje. Je hebt de mogelijkheid om zelf vooraf je route te bepalen en wij hebben de waddenroute gekozen. Het is een super leuke ervaring om ons bezoek aan het eiland af te sluiten.

Schiermonnikoog

Vanuit het Friese plaatsje Lauwersoog maak je de overtocht naar Schiermonnikoog. De overtocht duurt een kleine 45 minuten. Evenals naar Vlieland is het niet mogelijk om je auto mee te nemen op het eiland. Ook hier beschikken enkel de eilandbewoners over een auto. Het is wel mogelijk om je fiets mee te nemen aan boort of een fiets te huren op het eiland. Van Texel, Vlieland, Terschelling en Ameland is Schiermonnikoog het kleinste qua oppervlakte. De fiets is daarom een uitstekend vervoersmiddel om het eiland te verkennen.

Toeristen kunnen hun ogen uitkijken naar de leuke authentieke huisjes die stammen uit de 18e eeuw. Op het eiland wonen slechts net iets meer dan 900 bewoners en er is veel plaats voor de natuur. In 1989 is het eiland uitgeroepen tot nationaal park. Dit komt omdat er veel verschillende soorten natuur te vinden is. Zo heb je bossen, duinen en polders op het eiland. Buiten het eiland heb je een kwelder, dit is een buitendijkse begroeiing die met hoge vloed overstroomt. Verder heb je natuurlijk de wadden die een unieke leefomgeving biedt voor veel vogels en zeedieren.

Deze reis is te boeken bij:

Op het eiland kan je achter in de aanhanger van een tractor een ritje maken over het strand. Hierbij rijd je langs de zee en mooie natuur naar de Balg. Onderweg zie je met geluk nog wat zeehonden en andere dieren. Na ons ritje naar de Balg gaan we op bezoek bij het Schelpenmuseum Paal 14. Hier kan je voor een schappelijke prijs een kijkje nemen in het bodemleven van de wadden. Alle 1500 soorten schelpen zijn door het gezin van de eigenaren van het museum zelf verzameld. Verder krijg je veel informatie over de schelpen en is het een mooie plek om iets te weten te komen hierover.

De tocht naar het westen van Schiermonnikoog is prachtig. Je hebt hier veel mooie natuur en aan het eind kom je aan op het Westerstrand. Aan het zuiden van het strand ligt het Rif. Dit is een grote zandplaat die boven de zee uitsteekt. Het Rif is nu een mooie plek voor zeevogels om te broeden. Daarnaast heb je ook veel zeehonden die op het strand liggen te rusten. In onze route terug fietsen we langs de Westerplas, een meertje op het eiland. Voor vogelspotters is het uitkijkhutje een mooie plek om te bezoeken. Hier spot je verschillende vogels in de prachtige natuur. Schiermonnikoog is een prachtig eiland om te genieten van de natuur!