Top 3 mooiste Nationale Parken van Nederland

Nederland heeft op dit moment 21 nationale parken. Deze zijn onder zowel Nederlandse als buitenlandse toeristen zeer populair. Dat is in onze ogen heel logisch, want deze parken bieden een mooie gelegenheid voor een prachtig uitje. Ze zijn aantrekkelijk om even te ontsnappen aan de drukte van de stad.

In de parken wordt de natuur, vaak onder toeziend oog van de mens, de vrijheid gegeven. Ze zijn een belangrijk onderdeel in de biodiversiteit van Nederland. Zo heeft ieder nationaal park ook zijn eigen kenmerken en zijn ze allen uniek.

Als je een mooie route loopt of fietst door de parken voel je de verbondenheid met de natuur. Wij hebben de mooiste nationale parken op een rijtje gezet en dat resulteerde in de top 3 mooiste Nationale Parken van Nederland.

  1. Nationaal park Veluwezoom
  2. Nationaal park Zuid-Kennemerland
  3. Nationaal park Dwingelderveld

1 – Nationaal park Veluwezoom

Nationaal park Veluwezoom is een park gelegen in Gelderland. Het park ligt ten noordoosten van de stad Arnhem en is 5.000 hectare groot. De meeste routes starten in het plaatsje Rheden waar het natuurgebied vrijwel aansluit op Nationaal Park de Hoge Veluwe. Onderdeel van het park is de Posbank. Dit is een onderdeel van het natuurgebied. De heuvel is één van de hoogste punten van Nederland. Vanaf hier heb je een mooi uitzicht op de heide en strekt je zicht tot Duitsland.

De natuur in het park wisselt zich af met prachtige heide, bossen en zandverstuivingen. Het heuvelachtige landschap leent zich goed voor een prachtige wandeling of een mooie fietstocht. Verder kan je hier goed mountainbiken, hardlopen en wielrennen. Het park speelde een belangrijke rol in de Tweede Wereldoorlog. Dit was namelijk een strategisch punt voor de Duitse bezetters. Vanaf dit punt heb je goed zicht over een groot gebied. Her en der vind je resten van deze tijd.

De heide is populair als deze in bloei staat. Deze verandert dan in een paarse oase. Maar ook de rest van het jaar is het landschap hier mooi. In het natuurgebied leven veel verschillende dieren. Je kan wilde zwijnen, dassen, vossen, reeën, schotse hooglanders en herten tegenkomen. Naast het grote wild heb je ook diverse insecten en reptielen die je hier tegen kan komen.

Bekijk hier de routes.

2 – Nationaal park Zuid-Kennemerland

Nationaal park Zuid-Kennemerland ligt ten noordwesten van de Noord-Hollandse stad Haarlem. Het park ligt aan de kust tussen Zandvoort en IJmuiden en is ongeveer 3800 hectare groot. Vrijwel omringd door grote steden is dit een mooie plek om te ontsnappen aan de drukte. Je vindt hier prachtige duinen, stranden en bossen. Daarnaast zijn ook de landgoederen Kruidberg en Landgoed Duin onderdeel van dit park.

In het park worden veel verschillende excursies gegeven en biedt het de ruimte voor andere activiteiten. Zwemmen in de duinmeer ‘t Wed, paardrijden, fietsen of gewoon een mooie wandeling door de duinen. Het mooie aan het park is dat er veel faciliteiten zoals toiletten en horeca aanwezig zijn.

Bekijk hier de verschillende routes.

3 – Nationaal park Dwingelderveld

Het Drentse nationaal park Dwingelderveld ligt ten noorden van Hoogeveen en is ongeveer 3.700 hectare groot. In 1991 werd Dwingelderveld benoemd als Nationaal park. Dit is voornamelijk te danken aan het feit dat dit gebied het grootste natte heidegebied is van Nederland. Naast de natte heide zijn er stukken droge grond aanwezig. Dit zorgt voor een afwisselende landstructuur wat ideaal is voor de biodiversiteit.

Uniek aan dit park is dat het heel veel poeltjes heeft waar verschillende reptielen hun plek hebben gevonden. Slangen, kikkers, schapen en libellen vind je hier allemaal. Het is tevens ook het broedgebied voor vele vogelsoorten. Voor het behoud van de heide zoals die er nu bij ligt, wordt deze regelmatig geplagd. Plaggen is het verwijderen van de bovenste laag van de grond, waardoor er nieuwe begroeiing plaatsvindt. Zo maken de grassen plaats voor andere bijzondere planten.

In het gebied kan je prachtig wandelen, fietsen en paardrijden. Het gebied heeft ook een familiepad  dat verhard is. Deze is per auto bereikbaar en is rolstoeltoegankelijk. Ben je op zoek naar spanning? Dan is de nachtwandelroute wellicht wat voor jou! Hierbij maak je een spannende tocht door de natuur in het donker. Hoorde jij net ook wat ritselen in de bosjes?

Bekijk hier alle routes.

https://www.youtube.com/watch?v=YnT2C_xPboU

Nederland is een fantastisch land en heeft enorm veel te bieden. Naast prachtige natuurgebieden heb je hier een lange kustlijn, historische steden, diverse musea en nog veel meer bezienswaardigheden. Kortom een vakantie in Nederland is zo gek nog niet. Ben jij benieuwd naar een vakantie in eigen land? Bekijk hier de leukste bestemmingen.

Plaats een reactie