Vakantie bestemmingen Reageer
Home » Blogs » De mooiste gebieden in Italië waar je nog niet bent geweest

De mooiste gebieden in Italië waar je nog niet bent geweest

Naast het prachtige Toscane bestaat Italië uit meer pareltjes van gebieden die je echt een keer gezien moet hebben. Omdat we allemaal geen genoeg kunnen krijgen van pasta, pizza en wijn, hier de mooiste gebieden op een rijtje:

Trentino-Zuid-Tirol

trentino Gelegen in het noord-oosten van Italië op de grens met Zwitserland en Oostenrijk ligt Trentino-Zuid-Tirol. Het bergachtige landschap doet je denken aan een wintersportgebied, waar het zich ook uitstekend voor leent, maar het is meer dan dat.
Trente en Bozen zijn de grootste steden in dit gebied die, zoals we gewend zijn van Italië, bomvol historische gebouwen en schattige straatjes zijn. Buiten de grote steden strekken zich prachtige landschappen uit vol romantische beekjes en schitterend zicht op de Dolomieten. Naast het Gardameer vind je hier ook het Caldonazzomeer, het Ledromeer, het meer van Molveno en tal van kleine bergmeertjes. Het gebied telt 297 meren in totaal.

Pescara, Abruzzen

abruzzen
In de provincie Pescara, gelegen in de Abruzzen, vind je de kuststad Pescara. De witte stranden en palmbomen geven de stad een exotische sfeer, het gebied daarbuiten is omringt met typisch Italiaanse dorpjes waar de tijd lijkt stil te staan. Een prima plek om cultuur te snuiven en te ontspannen. Vanaf de Marina di Pescara, de grootste jachthaven van de Adriatische kust, varen er veerboten naar Kroatische eilanden.  Het stadion van de plaatselijke voetbalclub ligt op een steenworp afstand van de zee.
Voor zeeaanbidders is dit gebied dus een paradijs maar ook voor vakantiegangers die meer van de bergen zijn is de Abruzzen een zeer geschikte bestemming. Hier liggen namelijk de hoogste bergen van Italië op de Alpen na. Met de hoogste bergtoppen op meer dan 2000 meter hoogte is dit een prachtig stuk natuur waar je uren doorheen kunt rijden en genieten van schilderachtige plaatjes als hierboven.


Catanzaro, Calabrië

calabrese
In het Zuidelijke puntje van Italië vind je de Calabrië met als hoofdstad Catanzaro. Dit gebied is ondanks de pittoreske beelden nog redelijk toerist vrij gebleven. De Costa degli Dei, kust van de goden mag je niet missen als je dit gebied bezoekt. Aan deze kust vind je interessante bezienswaardigheden zoals het paradijselijke Tropea, Capo Vaticano en de Chiesetta di Piedigrotta, een grot omgetoverd tot een kerk door overlevenden van een schipbreuk.
Bij de plaatselijke culinaire specialiteiten horen bolletjes ijs gerold in truffel, varkensvleespasteitjes en zwaardvis. Vooral in Scilla, een vissersdorpje gelegen aan de Thyreense zee, bekend om de zwaardvisvangst.

Sicilië

cefalu-902316_1280
Naast de oorspronkelijke woonplaats van de maffia staat Sicilië bekend om de vulkaan Edna. Dit is de op één na hoogste en actiefste vulkaan van Europa, dit jaar was de laatste uitbarsting waar door rondvliegende stenen 10 mensen in het ziekenhuis belanden.
Het eiland lijkt alleen maar te bestaan uit idyllische plaatjes en hagelwitte stranden. Naast grote steden als Palermo, Catania en Messina is het zeker de moeite waard wat kustplaatsjes als Cefalù of Taormina op te zoeken. Door de filmachtige stranden begeef je je even in een droomwereld. Maar naast het strand hebben deze plaatsjes meer te bieden. Het historische centrum van Cefalù staat op de werelderfgoedlijst omdat de straten en gebouwen uit de middeleeuwen bewaard lijken. De huisjes op een berg in Toarmina zullen je aan Griekenland doen denken, het was ook lange tijd een kolonie van de Grieken. De stad is autovrij en dus alleen te bereiken met een kabelbaan of pendelbus.

Sardinië

sardegna
Sardinië, het meest afgelegen stukje van Italië. Op dit eiland heeft zich een eigen taal en cultuur gevormd en deze worden in ere gehouden door de vele feesten die bijna wekelijks gehouden worden. Inwoners van dorpen gaan gekleed in traditionele kleding en lopen te paard of te voet mee in optochten. Er wordt gedanst, gezongen maar het draait vooral om ‘vino e mangiare’. De beste Sardinië ervaring doe je op door bij de boer te logeren. Schrik niet wanneer je ‘casu marzu’ voorgeschoteld krijgt, dit is een rotte pecorino kaas gevuld met larven en een favoriet kostje van Sardijnen.
Wanneer je uitgegeten bent en klaar met de traditionele feesten zoek je de zee op. Sardinië kent een van de mooiste kusten van de wereld, de Costa Smeralda, aangelegd door een prins en gericht op luxe vakanties. Dichter bij het paradijs kun je niet komen met de sprookjesachtige zeegrotten,  helderblauw water en een paar flamingo’s op de achtergrond.
 
Meer weten over fly drive vakanties in Italië? Bekijk onze tips voor een rondreis door de verschillende gebieden.

Ontvang de leukste rondreizen die ik heb ontdek gratis in je inbox.

Mis geen avontuur en voeg je bij talloze andere reizigers en abonneer je op mijn gratis nieuwsbrief.

Hoi!

Ik ben Ralph, woonachtig in Spanje met mijn vrouw en kind. Roadtrips zijn mijn favoriete manier van reizen. Ik heb een aantal onvergetelijke rondreizen gemaakt, waaronder langs de Westkust van Amerika in 2014, Canada in 2015, en het noordoosten van Spanje in 2022. Daarnaast ben ik een groot fan van de diversiteit van Europa. Er is nog zoveel te ontdekken met elk land zijn unieke charme en cultuur.

Welke weg neem jij?

Plaats een reactie